Birgitte Tengs-saken: Vitneforklaring blir lest opp

Andre vitne har gyldig sykefravær, så der blir avhøret lest opp i sin helhet i stedet for at hun forklarer seg. De leser opp avhøret fra 1995.

Dette vitnet gikk på samme ungdomsskole som Birgitte. Hadde ikke vært mye sammen med Birgitte den siste tiden, men var i kontakt med henne natt til 1. mai. Da tok de bussen til Haugesund, da skulle Birgitte på en konsert på gamle slakthuset. Der gikk Tengs alene.

Drapskvelden var vitnet i Kopervik sentrum for å ta bussen. Hun skulle til Haugesund for å bowle. De var i bowlinghallen fra halv ni til halv 11. Da ble de kjørt tilbake til Kopervik av to gutter som hadde bowlingbanen ved siden av deres. De kjente disse guttene ved navn.

De kjørte noen runder i Haugesund før de kjørte ut til Kopervik. De kom til Kopervik cirka klokka 11. Vitnet gikk på ungdomsklubben u99 en periode. Traff en rekke navngitte folk.

Midnatt stengte ungdomsklubben, da gikk de ned i Kopervik sentrum. Der så hun Birgitte Tengs i gågaten. Det var mye folk i gaten på dette tidspunktet, så vitnet visste ikke om Birgitte var aleine. Det er det eneste tidspunktet hun er sikker på at hun har sett Tengs.

Vitnet forklarer i avhøret i detalj om bevegelsene sine i Kopervik sentrum, hvem hun møtte og snakket med, og satt i sentrum til cirka klokka ett. Snakket mye med en mann fra Stavanger.

Vitnet har sett mange biler, men husker ikke bestemte modeller eller type biler, fordi hun ikke så etter og fordi det var på avstand.

Vitnet spurte en navngitt person om han kunne kjøre dem hjem, men fikk nei fordi han allerede hadde full bil. Deretter gikk hun hjem.

På vei hjem har vitnet sett en rekke biler med navngitte sjåfører, og hun forklarer hvor hun har sett dem kjøre.

Da hun kom hjem snakket hun med moren som hadde lagt seg, gjorde seg klar og gikk og la seg. Hun kom hjem klokka halv to. Deretter sov hun hele natten, våkna cirka halv 12, og fikk vite om likfunnet senere på dagen. Hun overhørte noen si en nabo hadde funnet et lik. Senere på dagen fikk hun vite hvem det var som var funnet av en navngitt person.

Nå går dommer over til et annet avhør gjort av vitnet.

I det avhøret klargjør vitnet detaljer om når hun så Birgitte den kvelden, og at han trodde Birgitte var alene når hun så henne.

Vitnet har blitt spurt om hun vet om noen som har endret vaner, eller endret hår, siden drapet, hun navngir flere som har klippet seg siden, og to stykker som ikke har vært like mye i sentrum. Hun forteller at etter at hårsportet med lyst, langt hår kom ut i media har flere med lyst, langt hår blitt angrepet av folk fordi folk tror de har gjort drapet.

Dommer viser frem en skisse av Kopervik sentrum. Der har vitnet skrevet inn hvor hun var og hvor Birgitte var da observasjonen skjedde.

Dommer går over til et tredje, siste avhør av dette vitnet. Det skjedde i 2022.

Vitnet blir gjort kjent med at tiltalte har blitt pågrepet. Politiet ville snakke med henne fordi hun hadde vært på bowlingen den aktuelle kvelden. Vitnet har aldri hørt navnet til tiltalte, vet ikke hvem han var. Vitnet blir vist bilder; det ene bildet virker noe kjent, men hun kjenner ikke personen på bildet.

Vitnet forteller detaljer om bowlinghallen og hvordan kvelden var. Hun er usikker på detaljer fordi det er lenge siden. Det var ingenting spesielt som skjedde i bowlinghallen.

Vitnet forteller igjen om observasjonen av Birgitte, men har ingen ny informasjon utover de andre avhørene.

Vitnet var ei venninne av ei venninne av Birgitte Tengs, snakket bare med Tengs når hun var med venninna.

Vitnet husker ikke bussturen sammen med Tengs natt til 1. mai.

Når vitnet prøvde å tenke tilbake så var det vanskelig å huske hva som var reelle minner og hva som var konstruert fordi hun har lest om saken i ettertid.

Avhøret blir avsluttet. Da er oppsummering av dette vitnet ferdig. Nå skal Birgittes dagbok dokumenteres litt.