Birgitte Tengs-saken: Nytt vitne forklarer seg

Tiltaltes tidligere dommer blir lest opp mens retten venter på neste vitne, som skal være klar klokka 11. Dette er dommene som har blitt omtalt tidligere, i forbindelse med tiltaltes forklaring.

Vitnet er på plass, og skal nå begynne sin vitneforklaring.

Dette vitnet var ei venninne av Birgitte Tengs.

Vitnet blir bedt om å forklare når hun ble kjent med Birgitte.

– Vi møttes helt på slutten av barneskolen, og så fikk vi god kontakt når vi begynte på ungdomsskolen. Vi hadde et godt vennskap oss to sammen, sier hun.

– Hun var veldig positiv og voksen i forhold til meg. Alltid sprudlende, en god venn man kunne fortelle vanskelige ting til. Og hun var flink på skolen, så det var godt å få litt hjelp der. Hun var mye voksnere enn oss andre, så det var godt å ha en moralvokter, sier vitnet.

Vitnet sier de ikke var bestevenner, men at det var veldig gode venner, og at de var mest med hverandre på skolen, selv om de var litt sammen utenom også.

Våren 95 var det mindre kontakt fordi de begynte på forskjellige skoler på videregående, men begge gikk i Haugesund, så de tok bussen sammen av og til.

5. mai var hun hjemme, hun pleide å gå ned til byen rundt ti, hun antar hun gikk ned rundt den tida den kvelden også.

– Vi stod og prata der, det var en del liv i Kopervik på den tida. Vi hadde en fast plass i gågata som vi var, sier vitnet.

Hun forklarer så hvem hun var med. Det skjedde ikke mye annet enn at de prater sammen, sier hun.

– Så traff jeg Birgitte, det tror jeg var rundt 12, og snakka litt med henne. Så snudde jeg meg vekk, og så forsvant hun. Det tenkte eg ikke mye på da, men… sier vitnet.

Birgitte hadde fortalt om en klassekamerat hun hadde truffet i gata, at hun synes det var fint å treffe han igjen, fordi de gikk på ungdomsskolen sammen. Birgitte hadde gitt henne en klem da hun så henne, noe som ikke var uvanlig.

Vitnet forteller detaljer om sine bevegelser den kvelden og hvor de var da hun snakket med Birgitte. Nok en gang viser aktor frem skissen av Kopervik sentrum, vitnet har ingen ny informasjon. Hun sier det var mye folk i Kopervik denne kvelden.

Vitnet blir spurt om konkrete hendelser denne kvelden, men vitnet husker ingen videre detaljer utover det aktor leser opp fra avhøret.

Etter at Birgitte forsvant fra gjengen så hun ingenting mer til Birgitte, og hun husker ikke hvor Birgitte gikk.

Aktor spør om haiking, vitnet sier hun var med å haike, men nok ikke gjorde det like mye som Birgitte. Hun forteller at de haika sammen til Haugesund en gang, blant annet. Aktor spør om det var vanlig å haike hjem fra Kopervik, vitnet sier at for sin del var det bare lengre avstander hun haiket.

Vitnet blir, som de andre vitnene, spurt om klesstilen til Birgitte. Hun sier hun har beskrevet det som ei ungdomslig bestemor, men påpeker at sånn var de alle kledd.

– Litt sånn natur og ungdom-stil, litt hippie-aktig, sier vitnet.

Aktoratet har ikke flere spørsmål, forsvaret ber om en avklaring. Det gjelder denne klemmen vitnet har fått, der hun sa det var vanlig at Birgitte ga klemmer. Forsvarer spør om hun kan huske om det var noen andre som var i fysisk kontakt med Birgitte denne kvelden. Vitnet sier nei, av de hun var med var det ingen av dem det var naturlig at Birgitte ga klem til. Forsvaret spør om Birgitte Tengs pleide å håndhilse, det gjorde hun ikke.

Vitnet er ferdig. Nå blir det mer opplesing av tidligere dommer før lunsjpause. Der kommer det frem at tiltalte slet med å jobbe på grunn av leddgikt, og at han ikke hadde mye å gjøre på fritida.