Birgitte Tengs-rettssaken: Politioverbetjent forteller om Birgitte sine bevegelser drapsnatten

Forsvaret starter med å si at de ikke slår seg til ro med at etterforskningsleder Uppheim i går nekta å forklare seg om den skjulte etterforskninga, at de vil ha en begrunnelse for at han fikk lov til å ikke forklare seg om det. Retten avgjør at de skal se på det.

Så tar de personalia på politioverbetjent Finn Arve Paulsen, som skal forklare seg i dag.

Han forklarer at han vil snakke om sin rolle i saken, geografi, Birgitte Tengs sine bevegelser den aktuelle natten, og «andre observasjoner».

I januar 2017 var han med i gruppa som begynte den nye etterforskninga i saken. Han var også med på den skjulte etterforskningen av tiltalte. Han var med frem til, og etter, pågripelsen av tiltalte.

Paulsen går så over på geografi, og han viser en video som skal gi et overblikk over Karmøy og relevante steder i saken.

I Kopervik sentrum har de merka av flere nøkkelpunkt, blant annet ungdomsklubben mange av vitnene var på den kvelden. Så viser han frem de forskjellige veiene som går opp til åstedet.

– Jeg skal ikke si så mye om Birgitte, men jeg skal forklare litt av geografien rundt henne, sier Paulsen. Så viser han på kartet hvor hun bodde, og hvor det er i relasjon til Kopervik.

Paulsen forklarer at det er cirka 500 meter fra hjemmet hennes til funnstedet. Så viser han hvor barneskolen og ungdomsskolen hun gikk på er, for å vise distanser, og sannsynligheten for at folk i det området visste hvem hun var fordi de hadde gått på samme skole.

Deretter forteller han at hun i 94 begynte på Skeisvang Videregående Skole, og viser det på kartet. Birgitte Tengs pleidde å sykle eller gå til Bygnes, og ta bussen inn til Haugesund for å gå på skolen.

Politioverbetjenten går kjapt gjennom interessene til Tengs. Han ramser opp orgel, piano, kor/sang, sier at hun drev med karate et par år før hun ble drept, og at hun skrev dagbok. 26. april var siste innlegg i dagboka. I den har de fått et inntrykk av omgangskrets og hvilke steder hun likte å være, samt at hun haiket en del.

Han går videre til bevegelsene til Tengs på dagtid. De har ett vitne på at hun tok bussen til Skeisvang på morgenen. De vet ikke hva hun gjorde på skolen den dagen. Hun tok bussen tilbake på ettermiddagen, det har de også flere vitner på. Så har han dratt hjem, uten at de vet nøyaktig hvordan hun kom seg opp denne dagen.

– Vi vet ikke nøyaktige tidspunkter for når de slutta på skolen og sånn, fordi det ikke var et tema i avhørene. Det var ingenting som tyda på at dette ikke var en helt normal dag, i den grad en kan beskrive en dag som normal, sier Paulsen.

Paulsen går videre til bevegelsene hennes på kvelden. Hun er hjemme og forbereder seg til bedehusfesten. Så ringte hun til ei venninne rundt klokka seks på kvelden. Sannsynligvis over fasttelefon. De har ikke bekrefta dette med teledata for informasjonen finnes ikke. Så dro hun bort til venninna cirka tre kvarter senere. Så gikk de videre litt før klokka åtte. Venninna bodde mellom funnstedet og Birgitte sitt hjem.

De skilte lag ved Bygnes; venninna skulle til ei annen venninne, mens Birgitte skulle til Avaldsnes. Birgitte var den eneste som gikk på bussen på Bygnes, i følge vitner. Hun reiste så videre mot Avaldsnes.

Ei annen har gått på samme buss som Birgitte. Birgitte og denne andre jenta gikk først til Esso på Avaldsnes før de gikk til bedehuset. I går fortalte Uppheim at de hadde henta kasseruller fra denne Esso-stasjonen; de hadde ikke kunnet identifisere hvilken handel som var Birgitte sin.

Paulsen viser så bilder av stasjonen som den er i dag, og viser i google maps hvilken vei som er raskest bort til bedehuset. Han viser deretter hvordan bedehuset ser ut.

Ei lita stund før ni kom både Birgitte Tengs og denne andre jenta til en bryllupsfest på Avaldsnes bedehus. De skal ha vært sent ute denne kvelden. Det var gjesteliste på denne festen, og bryllupet var et rollespill. Det var stort sett lokale i nærområdet rundt Avaldsnes som var deltakere på festen.

Birgitte forlot festen med en navngitt person. Rundt halv 12 på kvelden skal denne personen stått med Tengs på ein bussholdeplass i Avaldsnes, hvor hun skal ha haiket videre fra. De vet ikke hvor lenge hun stod og haiket, alt er bare anslag.

Etter ei lita stund fikk hun haik med ei rød boble. Det var tre dager som kjørte henne. Den navngitte personen var fra Avaldsnes, og han gikk hjem og la seg da hun fikk haik. «Han har ikke mye mer å bidra med», sier Paulsen.

Damene i den røde boblen kjørte Tengs til Kopervik. Det er i underkant av ei mil, Paulsen anslår at det tok 10-12 minutt.

– Da jeg var i Kopervik og så for første gang, ble jeg overraska over hvor små avstander det var der, sier Paulsen om nøkkelstedene i sentrum.

Like før midnatt gikk Birgitte fra en parkeringsplass i sentrum, der hun ble slippet av bobla, mot gågata.

– Det er vanskelig å tidfeste ting, utover at de fleste vitnene gikk fra ungdomshuset da det stengte, sier Paulsen.

Deretter viser Paulsen vitneobservasjoner av Birgitte Tengs den kvelden, med enten sikker eller usikker plassering. Han presiserer at det er vanskelig å si hvordan observasjonene var kronologisk. Tengs har blitt observert flere ganger i gågata, og har bevega seg frem og tilbake der. Det vet vi fordi enkelte har observert henne flere ganger. Et vitne har også sett henne gå i en retning, før hun snur og går andre vei. Et vitne har observert henne gå vest ut av gågata. Paulsen påpeker at de ikke vet om dette er den siste observasjonen, men utelukker det ikke. Vitnet skal ha sett en politibil i utrykning der.

Observasjonene i gågata skal ha vært mellom cirka 23:55 til 00:10.

Politibilen i utrykning som et vitne skal ha sett samtidig som han så Birgitte kjørte fra gågata cirka syv minutter over midnatt.

– Når vi da snakker om når den kjører forbi og blir observert av vitnet snakker vi om minutter, så det er vanskelig å vite nøyaktig når dette er, sier Paulsen.

Forsvarer Kristensen spør om Birgitte kan ha gått tilbake til gågata etter disse siste observasjonene, Paulsen svarer at de ikke vet hvilken som er den siste, og at de ikke vet hvor hun bevegde seg etter det. Den siste sikre observasjonen av henne var cirka 00:10 i gågata.

Paulsen går videre til politiet som så blodspor ved funnstedet. Den observasjonen var cirka klokka fire på morgenen. Så blir hun funnet av landeier på morgenen.

Paulsen viser hvor lang tid det kan ta å gå fra Kopervik sentrum og opp til Eide. Presiserer at det avhenger av gangfart. Viser tre alternative ruter, men påpeker at man ikke vet hvilken rute hun har gått, eller om hun har gått.

Retten tar pause. Etter pausen skal de fortsette å snakke om potensielle ruter Birgitte kan ha tatt.