Hjembyen i ruiner – nå tar han saken i egne hender

Silas Gul er for de fleste kjent fra Paris Frisør i Strandgaten. Nå står han frem i media av mye mer alvorlige grunner.

HAUGESUND/TYRKIA: – I dag tidlig fikk vi dessverre melding om at en ung jente i 20-årene ble funnet død. Hun er et stykke ute i slekten min. Jeg kjenner flere som er i ruinene vi ikke får kontakt med, sier Silas Gul. 

Onsdag er minst 9.500 mennesker bekreftet omkomne, og WHO frykter at dødstallene kan nå 20.000 etter det kraftige jordskjelvet i Tyrkia og Syria. 

Silas Gul har bodd i Norge siden 2009, komme opprinnelig fra byen Antakya, sør i Tyrkia, og har fortsatt sterke familiære bånd til oldtidsbyen. Nå ligger store deler av den, sammen med mange andre byer i området, i ruiner. 

– Det kommer hjelp, men det er ikke nok. Vi kan ikke få hjulpet nok. Tusenvis av bygninger er rammet, forteller Gul.

– Heldigvis er min mor og far uskadde og ute av fare. De sover i bilen nå. Men de mangler vann, strøm og internett, og har problemer med kommunikasjon. 

Til Haugesunds Avis forteller Gul om stor usikkerhet rundt deler av familien sin.

– Min firmenning og hans familie er savnet. De ligger mest sannsynlig under sju etasjer med sammenrast bygningsmasse, forteller han til avisen.

Det kan føles hjelpeløst å befinne seg 3.400 kilometer fra området der så enormt mye slekt og venner befinner seg i uviss tilstand. Derfor tar Silas og hans bror, bosatt på Karmøy, saken i egne hender.  

– Vi prøver å reise nedover for å hjelpe så mye vi kan. Vi prøver å få kontakt med store bedrifter her for å se om de kan bidra med noe, flyselskapene, om de lar oss ta med litt ekstra ting.

I tillegg håper de to på hjelp fra alle kanter. Maskineri som kan hjelpe med å redde ut mennesker står høyt på ønskelisten.

– Vi har jo hørt at man må være organisert hvis man skal komme. De har ikke strøm, så aggregater kan være til stor hjelp. Kuttere med diamantblader, og alt som kan komme gjennom betong er også til stor hjelp, sier han.

– Allerede har noen kommet med penger. En kunde var nettopp her og førte over 1500 kroner. De trenger jo alt der. Tepper, soveposer, telt, ullsokker. Det er et veldig stort behov.

Da TV Haugaland skal treffe Silas Gul onsdag formiddag, står Eva Økland og prater med ham. Med tårer i øynene er hun tydelig preget av dramatikken som utspiller seg. Hun har akkurat overtrukket blomster for å vise sympati til Tyrkeren. 

– Jeg tenker sånn på dem. Jeg har så vondt når jeg ser på TV. Jeg synes det er så grusomt, du tror jo ikke det er sant. Jeg skulle hjulpet med det jeg hadde kunnet, men jeg håper i alle fall at Silas kommer seg ned, sier hun.

PREGET: Eva Økland lar seg forferde over scenene som vises fra Tyrkia. Hun håper Gul lykkes i bistandsarbeidet han nå planlegger. FOTO: Tor Håkon Thomassen