ORDSKJELV: Denne uka med Siri Vikse.
ORDSKJELV: Denne uka med Siri Vikse. FOTO: Evy Andersen

Pust ut, du er hjemme

Nettopp du skal vite at du har en plass i denne byen, et sted der du er ønsket. Jeg har en visjon eller et mål om at det å komme inn på biblioteket, skal gi andre den samme gode følelsen som byen gir meg.

Spalten «Ordskjelv» fra Haugesund Folkebibliotek er denne uka skrevet av biblioteksjef Siri Vikse 

Ordskjelv er tittelen på en bok med portrettintervju av norske forfattere skrevet av Niels Chr. Geelmuyden som kom ut i 2005. Etter at jeg så dette ordet på bokryggen i bibliotekets bokhyller har jeg hatt lyst til å utføre mine egne små skjelv. I denne spalten tar vi bladet fra munnen og gjør tanke om til ord.

Jeg er på vei hjem fra jobb en ettermiddag i januar. Går ofte via Byparken på fine dager, under
Karmsundsgata ved Røde Korshuset og innover Oddagata og hjem. På vei hjem treffer jeg ofte et kjent fjes, utveksler et smil og et nikk og slår av et par ord og en latter med venner, bekjente, kolleger eller naboer. Dette er noe av det beste med å bo i Haugesund for meg. Jeg har en følelse av tilhørighet og å bli sett når jeg kjenner mine naboer, treffer folk jeg er glad i hver gang jeg går gatelangs. Folk som smiler til meg. Det gjør meg glad. Rett og slett.

Grunnen til at dere får denne lille anekdoten servert her henger sammen med mitt ønske om å skrive denne spalten. Jeg har en visjon eller et mål om at det å komme inn på biblioteket skal gi andre den samme gode følelsen som byen gir meg. En følelse av tilhørighet, lave skuldre. Pust ut; du er hjemme.

For et besøk på biblioteket trenger ikke bare handle om å låne bøker lengre. Visste du at vi også er lovpålagt å være en møteplass og en arena for debatt? Flere enn noen gang fant veien til biblioteket i Kirkegata i 2022. Men fortsatt tror jeg det er mange som ikke vet at du er like velkommen om du bare trenger en kopp kaffe eller en pust i bakken. Sett deg ned og hør på summingen av stemmer og liv rundt deg. Les en avis eller slå av en prat.

Nettopp du skal vite at du har en plass i denne byen, et sted der du er ønsket. For meg er dette kanskje den viktigste formen for byutvikling vi kan bedrive. Det handler ikke om hvor mange leiligheter vi kan bygge eller engang hvor mange kilometer sykkelsti vi kan asfaltere. Jeg syns vi snakker altfor lite om den siden av byutvikling. Debatten raser stadig om eiendomsutvikleres profittmarginer. Men folkehelse handler først og fremst om mennesker. Byutvikling handler først og fremst om mennesker. Det handler om deg. Det handler om hva du syns er viktig, og hva du trenger for å ha det bra.

Jeg har lyst til å utforske hva kultur kan bety for byen vår, og utviklingen av den. Ikke i tall og statistikk, men gjennom historier, litteratur og erfaring. Vi slipper biblioteket, litteraturen og kulturen løs i denne spalten; tar tanker og ideer ut av huset, inn i teksten og ut i eteren. Kanskje kan vi skape noen små ordskjelv? Kanskje får du lyst til å stikke innom biblioteket og slå av en prat? Kanskje sitter du med spørsmål til de som styrer byen?

Til slutt i denne første spalten har jeg har en ide om å skape en møteplass mellom politikere og byens borgere der man ikke er skilt med et podium og en scene. Fra mars vil jeg invitere dere alle; både politikere og andre borgere til “politiske hjerterom” på biblioteket. Her vil hvert møte ta for seg et tema; og disse temaene vil jeg ha hjelp av dere til å velge ut. Intet tema for stort, intet for lite. Målet mitt er at vi kan møtes og ha samtaler, ikke harde debatter. Vi kan dele meninger og historier, ikke rette beskyldninger. Har du lyst til å være med så håper jeg vi ses på biblioteket!