MMA-utøver Geir Kåre Nyland har store forventninger til VM i Las Vegas. I høst tok han sølv under EM i MMA. Foto: Privat
Ger Kåre Nyland under et EM i MMA fra 2016. FOTO: Arkiv/Privat

Geir Kåre leste at han skulle møte i retten i nyhetene: – Jeg er veldig motivert

Snart to år etter at Geir Kåre Cemsoylu Nyland ble lam fra ryggen og ned, møter han Oslo kommune i retten. Den tidligere MMA-utøveren er motivert for flere runder i retten, og har tro på at det vil ende i hans favør.

I mai møter Geir Kåre Cemsoylu Nyland Oslo kommune i Oslo tingrett. Da «GK» leste saken TV Haugaland publiserte, hadde han ikke selv fått vite noe om rettssaken. Etter en bekreftende telefon med advokaten sin, er det nå klart for planleggingsmøter. 

– Jeg ble litt tatt på senga. Jeg husker da advokaten min var ute på Sunnaas, så sa han at slike saker kan ta fire år. I mai er det gått akkurat to år, så jeg har ikke forberedt meg så mye. 

Og det er heller ikke så veldig mye å forberede, mener Nyland

– Det er jo veldig enkelt. Jeg kom dit, jeg stupte, jeg ble lam fra ryggen og ned. Et godt tegn på at det ikke var noe skilt der, er at jeg nå sitter lam fra livet og ned. Jeg hadde aldri stupt om det var et skilt der. I hodet mitt er det veldig enkelt.

– Jeg er ikke første mann som har hoppet uti der. Og heller ikke siste. Det ser ut som en normal badeplass, det er problemet. Det er ingen skilt rundt omkring, og det er stiger. Det ser ut som man kan legge båt til kai.

Nyland vet godt hvordan det kan oppleves å være delaktig i rettssaker. Likevel har han tro på at det vil gå hans vei.

– Jeg har vært i rettssak før, jeg vet hvor stor påkjenning det kan være. Men jeg føler jeg kjemper for en god sak, både for meg selv, og eventuelt andre som kan skade seg der. Så jeg er veldig motivert. Jeg vet heller ikke hvordan det kommer til å gå. Alt kan skje i en rettssak. Men jeg føler jeg har det meste på min side. Med tanke på hvor mange som har skadet seg der. 

Håper på økonomisk frihet

Uansett hvilket resultat rettssaken i mai får, er Nyland forberedt på at tapende part vil anke. Hva et eventuelt erstatningsbeløp bør komme på, er Nyland usikker på.

– Om jeg vinner, hadde det vært konge å fått midler jeg kan investere i senteret mitt, og i min egen fremtid, sier GK.

–Uansett hvordan folk vrir og vender på det, hjelper det alltid med penger. Ting blir lettere, ting går raskere. Det er en trygghet for meg. Om det kommer en ny behandling på markedet, for eksempel. 

Nyland har måttet gjøre seg kjent med NAV-systemet, både for å få hjelpemidlene han trenger, og for å kunne få det til å gå rundt økonomisk. Det har ikke bare vært en positiv opplevelse.

– Det er veldig slitsomt. Det å gå fra å være en MMA-utøver og leve av Herjer, til å måtte leve på NAV, det er et helvete. Så det å være økonomisk stabil hadde hjulpet veldig på fremtiden. Jeg har jo en drøm om å komme på beina igjen.

Drømmer fortsatt om å komme på beina

Nyland har prøvd mye for å bli frisk igjen. Så langt har ingen ting hjulpet. GK følger likevel med på alt som er av forskning og nyvinninger. Spesielt er han spent på et prosjekt som i februar skal testes på mennesker. 

– NervGen, noe jeg har veldig tro på at kan kurere ryggmargsskade, skal begynne å teste på mennesker nå i februar, tror jeg. Jeg følger med på all forskning, og jeg har enda ikke sett noe som har vært så lovende som disse. Så det blir spennende.

Nyland har nylig vært «innesperret» i leiligheten sin i tre uker. Etter at heisen på hans spesialtilpassede bil sluttet å fungere, og verkstedet ikke har hatt deler for å reparere tilgjengelig,  har mobiliteten blitt svært begrenset. Snø og glatte forhold har gjort at det er alt annet enn enkelt å forflytte seg utendørs.

– Da jeg stupte, og alt ble tatt fra meg. Jeg fikk litt den samme følelsen nå. Jeg kom meg ikke ut på grunn av snø. Jeg var låst i leiligheten.

Da TV Haugaland snakker med Nyland, er han på vei til verkstedet for å omsider reparere bilen.

Etter at det i høst ble kjent at Nyland skulle møte i retten, har tilbakemeldingene vært gode. Stort sett. Enkelte kommentarer går langt i å anklage Nyland for selv å være skyldig i skaden sin.

– Mange rundt meg sier at jeg ikke må lese kommentarene. Men jeg synes egentlig det er motiverende. Jeg synes det er interssant å se hva folk klarer å lire av seg. Det gjør meg ingen ting.