321055616_3358176444465375_4575600471549094997_n
FOTO: Tor Nilssen

Dette har du krav på, dersom du er sjuk i jula

Luftveisinfeksjonene tar for seg på alle kanter, og presset på legevakten og fastlegene er ventet å øke på. Har du tatt ut feriedager i romjula, kan du få dem tilbake neste år.

Men dagen i dag, den røde andre juledag, har du ikke krav på å få erstattet. De svarte dagene derimot, tirsdag til fredag, gir loven åpning for at du kan få ta igjen til neste år. Da skal du vite at det ikke holder med egenmelding, skal du få igjen tapte feriedager, trenger du sykemelding.

Og mange har altså blitt sjuke nettopp nå i jula. Influensaen er på kraftig frammarsj, og har ført med seg en økning i innleggelser. Og flere som tror de er blitt kraftig forkjølet, er i realiteten smittet av korona.

– Det er vanlig med mye smitte i jula. I år er det nok verre, fordi det har vært lite av disse sykdommene de siste par vintrene. Da var det mange som ikke ble smittet, og de har nå dårligere immunitet, seier fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, til NRK.

Du skal være skikkelig sjuk

Selv om ferieloven gir rett til å få tilbake tapt ferie, presiserer lederen for Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Klev, at du må være reelt sjuk.

– Kravet gjelder bare dersom du er 100 prosent sykemeldt. Det skal være en sykdom som gjør at du ikke kan jobbe. Jeg vil råde folk til nøye å vurdere behovet før de kontakter lege, dersom det ikke er medisinsk behov, sier han til NRK.

Hverdagen kommer, bokstavelig talt

Over nyttår kan vi få en blåmandag i form av ny økning og belastning av helsetjenestene. Vi oppfordres til å huske på det vi egentlig bør gjøre året rundt, – vaske hender, ta hensyn når vi hoster og holde oss hjemme når vi kjenner på luftveissymptomer.

– Kanskje vil juleferien bremse epidemiene noe, men vi må være forberedt på ny økning på nyåret. Sykehusene og kommunene må ha beredskap for mer sykdom, større sykefravær, flere innleggelser og flere utbrudd i sykehjem og sykehus, meldte FHI i sin siste ukerapport.