306908302_638034171067740_3262467511399674856_n
FOTO: Minneforeningen Marius Amland

Marius betyr en forskjell selv etter sin død

Marius Amland var bare 17 år, da han valgte å forlate verden. Men Marius er fremdeles med på å bety en forskjell. Og neste uke samles så mye som opptil 1000 unge i Storhall Karmøy, i We Care Cupen arrangert til hans minne. Tanken er klar: – Vi skal ikke miste flere!

KARMØY: Det er Minneforeningen Marius Amland som arrangerer cupen i romjula. Da dreier det seg selvfølgelig om fotball, men målet er at så mange unge som mulig skal komme og få med seg appellen om psykisk helse, mobbing og utenforskap. Fotballtrener Roald Alsaker, som er med på å dra i gang arrangementet, forteller at responsen har vært stor.

— We Care Cupen er fullbooket med 32 lag og over 300 ungdommer! Så da antar vi at minst 1000 ungdommer kommer innom Storhall Karmøy denne kvelden.

Nyhetene om arrangementet ble spredt med lynets hastighet.

– Spesielt på sosiale medier, der er arrangementet delt alle veier. Det var nok også derfor at en ansatt i Vålerenga Fotball ringte og donerte en signert drakt: «Helt feil farge på drakt for dere, men vi har så lyst å heie på den jobben dere gjør», sier Alsaker. 

– Er det noe som har overrasket deg i prosessen? 

– Det som har overrasket meg, er den positiviteten vi har møtt alle veier. Senest i går prøvde jeg å bestille to pokaler, men jeg fikk ikke mulighet til å betale. De ønsket så svært gjerne å støtte arbeidet.

Marius blir ikke glemt

Marita Amland, mor til Marius, har valgt å være åpen fra første stund. Dette sa hun til Haugalandet i dag, da arrangementet ble lansert:

– Det fyltes fort opp i huset den dagen og natta, så egentlig var det helt naturlig å være åpen. Jeg hadde ikke klart meg uten den støtten, forteller Amland om perioden etter at sønnen døde.

Alsaker tror responsen på cupen også vil bety mye.

– Marita går nok rundt med konstant tårer, og er så takknemlig for alle som bryr seg. Sånn personlig synes jeg det fortsatt er vanskelig å snakke om både psykisk helse og selvmordsforebygging. Kanskje føles det lettere å la de profesjonelle gjøre det, men vi står nå på sammen med Marita!

Logo laget av klassekameraten til Marius på medialinjen til Kopervik vgs til We Care Cupen.

Kveldscup midt i romjula

Torsdag 29. desember blåser Jarle Nilsen i gang første kamp klokka 17.55. Ordføreren skifter så hatt for anledningen, og stiller som dommer i den første kampen. Eliteseriedommer Alf Olav Rossland og blogger/journalist Ole Johannes Ferkingstad skal utpå kvelden holde en appell om psykisk helse, mobbing og utenforskap.

– En sponsor har gitt oss fem gavekort på 1000 kroner, for å trekke flest mulig ungdommer til appellen, sier Alsaker.

Selv sier minneforeningen dette om arrangementet på Facebook:

Vi mistet Marius i 2019. Marius var 17 år da han valgte å forlate oss. Igjen sitter venner og familie. En mor og en søster som elsket Marius. Venner som savner. Vi ønsker å bevisstgjøre våre ungdommer og forebygge at det skjer flere selvmord. Nøkkelen til det er å ikke glemme. Fortsette å snakke om det, gi ungdommene verktøy til å gjøre noe med vanskelige perioder i livet og vite at det ikke er noe skam knyttet til å få hjelp.

– Vi skal ikke miste flere!