VARME: Vedovnene varmer godt. I tillegg kan man koke mat på ovnen.
VARME: Vedovnene varmer godt. I tillegg kan man koke mat på ovnen. FOTO: Stiftelsen THK

Vinter i Ukraina:

Har produsert og levert over 100 ovner i Ukraina: – Det er mer enn én familie som får glede av den

Vinteren og kulda har for alvor satt inn i Ukraina. I Korosten, melder Yr.no om ti minusgrader mandag. Nå er produksjonen av vedovner til kalde familier i byen i full drift.

HAUGALANDET/UKRAINA: – Ovnene lager vi i byen Korosten. Det er en skikkelig vinn-vinn-situasjon. Det skaper arbeidsplasser også, forteller Vidar Akselsen, daglig leder i Stiftelsen THK.

Stiftelsen har produsert over hundre vedovner, som skal gi varme og matlagingsmuligheter til familier i byen Korosten i Ukraina. For enkelte kan ovnene være livsviktig for å komme seg gjennom den bitende vinteren.

VEDOVNENE LEVERES UT: Ovnene produseres og leveres lokalt i Korosten. FOTO: Stiftelsen THK

– Disse har jo ikke blitt målt i kilowatt, men det vi ser, er at når én familie har en ovn, kommer både naboene og resten av familien bort til det huset. Så det er mer enn én familie som får glede av den ovnen, pleier vi å si. For de er enormt flinke å dele der nede, sier Akselsen.

Før helgen, var stiftelsen oppe i 120 produserte ovner. Penger som har dryppet inn i helgen, plasserer sannsynligvis tallet nær 130.

– Og så lenge vi får inn penger, skal vi produsere ovner. 

Det er THKs samarbeidspartner i byen Korosten som produserer disse ovnene. I tillegg til å varme opp arealet rundt seg, har ovnen kokemuligheter. THK samler inn penger, så produseres ovnene. Sammen med en eske med mat, og to-tre uker forbruk av ved, blir ovnene utlevert familier i Korosten.

VINN-VINN: Vedovner under produksjon av THKs samarbeidspartner i Korosten. FOTO: Stiftelsen THK

– Tanken er at de skal se hvilken nytte ovnen gjør. At de ikke bare kaster noe gammelt søppel inn i den. Så de får en start-pakke, og da ser de mulighetene, forteller Akselsen.

Har tro på seier

I Ukraina er det vinter, kaldt og usikkert. Likevel er det ikke demotiverte ukrainere som møter THKs team. Snarere tvert imot.

– Sergiy Kovalchuk (THKs representant i Ukraina) forteller at ting går sin gang. Vi står på, vi hjelper folk. Når alarmene går, springer noen i bomberommet. Andre gjør det ikke. De virker ikke så stresset. Og de har en klokketro på at Ukraina skal vinne dette. Det er bare snakk om tid.

Stiftelsen leverer i tillegg ut matesker og matposer. Allerede har de levert ut over 500 matpakker.

To av mange som har fått mat levert. FOTO: Stiftelsen THK

Feirer vestlig jul

Ukrainere har tidligere hatt forskjellige tider å feire jul på. Mange har forholdt seg til den russisk-ortodokse jula 7. januar.

– Vi hører fra dem at de i år vil feire julen den 25. desember, som Vesten. De ønsker ikke å feire den russisk-ortodokse julen, som er den 7. januar. Nå er de veldig opptatte av at de skal feire den vestlige julen. Så ser vi at alle samfunnslag står sammen. De er gira på å hjelpe hverandre, alle sammen. De som tidligere var rike, og har mistet mye av sin rikdom, de står ved siden av de andre som driver hjelpearbeid. Det er en enorm innsatsvilje der nede.