Havvind, Dong Energy
FOTO: Arkiv

– I dag tar regjeringen satsing på havvind et stort steg videre

Regjeringen vil nå ta planene om vindkraft til havs videre, og tar sikte på å lyse ut første fase av Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord innen utgangen av første kvartal 2023.

Regjeringen sender nå havvindplanen sin ut på høring, og lover samtidig å legge til rette for at det skal bygges ny industri og mer fornybar kraftproduksjon.

– I dag tar regjeringen satsing på havvind et stort steg videre, sier olje- og energiminister Terje Aasland i morgenens pressekonferanse fra departementet.

Aaland minner om at han liker å kalle havvindsatsingen et Kinderegg.

– Den gir mer fornybar energi, mulighet til å kutte klimagassutslipp, men kanskje det aller viktigste, den legger til rette for nye, industrielle muligheter for leverandørindustrien vår.

Planen som nå sendes ut på høring er todelt. Den inkluderer forslag til prekvalifiseringskriterier og auksjonsmodell for Sørlige Nordsjø II, samt kvalitative kriterier og støtteordning for Utsira Nord. Sørlige Nordsjø II er området for bunnfaste turbiner som er festet på havbunnen, mens Utsira Nord er for flytende havvindturbiner, som er en mer umoden teknologi.

Fristen for høringsinnspill er 6. januar.

– Målet er en større utlysning i 2025, sier Aasland.

Nye mål for norsk havvind

I mai satt regjeringen nye mål for norsk havvind. Innen 2040 vil de dele ut konsesjoner til om lag 30 gigawatt havvind, skriver E24.

Dette vil kunne føre til utbygging av rundt 1.500 vindturbiner til havs.

Regjeringen har likevel fått kritikk for at det tar for lang tid. Aasland avviser at havvindsatsingen går for tregt.

– Det er gjort enormt mye på havvind i løpet av ett år. Vi er ledende på flytende havvind, sier Aasland og peker på Equinors havvind.