Disse ungdommene vil ha «grønn fredag»: – Vi kjøper alt for mye

Butikker over hele landet har kjørt “Black Week”- og “Black Friday”-tilbud gjennom uken. Det har gitt kjøpepress ungdommene i DNT ung i Haugesund gjerne skulle vært foruten.

Svart eller grønn fredag?: I tredje etasje, hos Haugesund Turistforening i Haugesund sentrum, står rad på rad med litt brukte fritidsklær. Legg til brukte ski, skateboard, skøyter og turutstyr. Alt du trenger til å kjøre et “Grønn Fredag”-salg.

– Det er en motreaksjon til “Black friday”. Særlig i Norge, kjøper vi veldig mye klær. Spesielt når det er black friday og black week, sier Ebba Lothe som er styreleder i DNT ung i Haugesund. 

Særlig miljøaspektet, er med å motivere ungdommen.

– Vi skal bruke ting til det virkelig er slitt ut, sier Irene Qvale som sitter i styret til DNT ung i Haugesund. 

Grønn fredag er DNT ung i Norge sitt motsvar til Black Friday. Det går ut på at folk kan komme inn og bytte inn , og selge, friluftsutstyr og klær en ikke trenger, eller gjør et godt brukt-kjøp. I Haugesund har de fleste klærne som er til salgs, blitt levert inn samtidig som selger kjøpte seg noe nytt brukt. Klær og utstyr som står utstilt har en lapp som beskriver klærnes tilstand, pris, og vippsnummer til selger. 

– Her kommer folk og leverer alt fra ski til liggeunderlag. Så selger vi det videre, og de som har levert klærne, får pengene, sier Qvale.

I fjor brukte nordmenn 16.5 milliarder kroner under black week. Virke anslår at det kommer til å brukes rundt 16.1 milliarder kroner i år, i følge VG. Ungdommene i Haugesund mener nordmenn er alt for glad i nye ting.

– Vi kjøper jo alt for mye. Og særlig turklær er jo utrolig dyrt. Her er det god kvalitet på det folk har brukt og ikke trenger lengre. 

Gjengen i tredje etasje har fått gode tilbakemeldinger gjennom dagen.

– De har vært veldig fornøyde og sagt at det var et bra konsept, sier styrelederen. 

Se mer i videosaken øverst i artikkelen.

Irene Qvale og Ebba Lothe i DNT ung i Haugesund. FOTO: Tor Håkon Thomassen