karen

Stygg, men sterk!

Svigerfars yndlingsreklame fra utstillingsvinduet til Rabinowitz på 70-tallet burde har fått sin renessanse. Buksa i bevernylon, som var plassert litt diskret på siden i vindusutstillingen, hadde en liten plakat: Stygg, men sterk! Ærligheten var sjarmerende. Buksa var stygg den, men vanskelig å gnage hull på både for karer som lå på kne og skulle pusse sjarken under kjølen, og for unger som brukte buksebaken som akebrett. Ikke rart den ble en bestselger.

Ærligheten tåler også en støyt, eller kanskje varer den lengst, fordi den blir lite brukt? Svigerfar, som var svak for ramsalte, ærlige tilbakemeldinger, har dukket opp i tankene mine flere ganger denne høsten. Hva hadde han sagt om «krympflasjon»? Hva hvis formkaka med sitronsmak han alltid skar seg et par stykker av til formiddagskaffen, helt umerkelig var begynt å veie 240 gram i stedet for 280? Det blir to stykker mindre i uka det. Hva om det lå fem fyrstikker mindre i femøres-eska fra Nitedal? Seks kamfer mindre i dropsposen? Uten at noen sa noe som helst. 

Etter at NRK og hovedstadsavisene tok tak i det, ble de mye omtalte 18 eggene som ble til 12, priset ned. Mer enn en gang. Den nesten umerkelige taktikken var avslørt. Men strategien er ikke ny. Kanskje merket du allerede i fjor vår, at tiliteren med maling bare hadde plass til ni liter? 

For bedriftene er dette for så vidt en rasjonell tilpasning til økte kostnader. Det kinkige er at kundene oppfatter det som lureri. Det føles uetisk. Så hva med å si det som det er? Vi må dessverre øke prisen. Jeg tror jeg hadde likt det bedre. Jeg liker også at ingen har lansert mindre i pakken, som en uegennyttig innsats i kampen mot matsvinn. Fortsett å ikke gjøre det. 

Jeg likte også dama bak disken hos en av billigkjedene i byen. Lysene på treet svartnet på selveste julaften, og tanken på å kjøpe kvalitetslys lot seg ikke følge. Da jeg hastet inn like før stengetid og spurte etter juletrelys, så hun unnskyldende på meg og sa: 

– Vet du hva, vi har ingen anstendige lys igjen. De eneste jeg har inne nå, er disse! Og sant å si er de ikke spesielt gode. Jeg hører de ryker lett. 

Jeg kjøpte lysene. De varte halvannen jul. Men min lojalitet mot dama og kjeden varer ennå. 

Helene Skeie Østhus, Kirkens Bymisjon, under fjorårets aksjon. FOTO: Arkivfoto

TV Haugaland og tvh.no har hatt fokus på hverdagsøkonomien den siste uka. Og på at flere trenger hjelp, særlig nå før jul, for å kunne oppfylle noen av ønskene til ungene sine. Det er betegnende at det i år er færre konkrete julegaveønsker som kommer inn. Stadig flere ønsker seg bare en eller annen form for hjelp. 

Vår nye journalist, Thomas Klakegg. FOTO: Tor Nilssen

Kanskje har du lagt merke til at vi nå har flere artikler på nynorsk på tvh.no? De er signert Thomas Klakegg, alle som en. Thomas flyttet tilbake til hjembyen Haugesund nå i november. Nå bor han i sentrum med kjæreste og to katter, og jobber for oss i det lille mediehjørnehuset i Skåregata.

Til høyre for denne 28-åringen i alder og ansiennitet, har vi fått frilansjournalisten Harald Dale med på laget. Pennen hans er ikke blitt mindre kvass med årene, og i går bar han ved til bålet som spraker mellom kulturhusdebattantene på Karmøy.

Karmøy kan ikke fortsette å tulle med disse småbyene sine. På et eller
annet tidspunkt må karmøypolitikerne slutte med tullete og tilfeldige enkeltvedtak, sa Harald i spalten sin. Her ligger det mer som kan engasjere: 

– Plasseres kulturhuset på Åkra, må rådhuset følge etter

Knut har hatt mange på besøk i studio denne uka. Oppegående, kunnskapsrike og energiske mennesker. Ingen idioter. Det han derimot har hatt, er mannen som snakket om idiotene. De på jobb, vet du. Per Henrik Stenstrøm delte dem inn i sju kategorier: primadonnaen, bedreviteren, skrytepaven, superoptimisten, pessimisten, motarbeideren og gratispassasjeren. Du har sannsynligvis truffet noen av dem på din veg. Og kanskje bor det en bitteliten en inni oss også? Sjekk hva Stenstrøm sier her, om du ikke fikk det med deg. 

Slik takler du idiotene på jobb

Kanskje husker du at jeg ba deg se etter en mann ved navn Ove sist? Saken om Ove Wareberg ble en av de mest sette hos oss denne uka. 

Vi kan ikke se elektrisitet, men vi ser hvordan den virker. Slik er det med Parkinson. Vi ser ikke at hjernen til Ove har sluttet å produsere nok dopamin, men kroppen hans må leve med det. Hver eneste dag. Og hver eneste dag finner Ove nye måter å bruke hjernen sin på.

Se gjerne videoen med Ove her: Når det gjør vondt å høre: Så godt du ser ut!

Med det ønsker jeg dere god helg. I helga blir det en anelse julestemning i sendingen på TVH. Ja, jeg vet det er litt tidlig med julemusikk, men Juleradioen begynte, forsyne meg, i september. Så vi unner oss en julesang. Den er attpåtil helt ny. 

Hilsen Karen, Knut, Jarl Vidar, Dag Olav, Tor Håkon og Thomas 🙂