Barnehage
FOTO: FOTO: Arbeiderpartiet/Flickr

Enighet i barnehageoppgjøret. Streiken er over

Barnehagestreiken er over etter at partene kom frem til en løsning onsdag morgen.

Flere foreldre kan nå puste lettet ut etter at partene i barnehagestreiken ble enige onsdag morgen. Det innebærer at ble barnehagene som var i streik, nå kan åpne igjen.

Konflikten var lenge fastlåst mellom partene, Private Barnehagers Landsforbund (PBL) og Fagforbundet. Partene har forsøkt frivillig mekling, men det var tilslutt den tvungne meklingen som førte frem. Anne Green Nilsen i Fagforbundet sier til VG at barnehagene åpner igjen i morgen. Hun er fornøyd med at de til slutt fant en løsning. 

– Vi har fått på plass en AFP fra 1. januar 2025. Det er i tråd med hovedkravet vårt. Og resultatet er tilsvarende offentlig tjenestepensjon i de kommunale barnehagene, sier Nilsen til VG. 

Partene ble innkalt til tvungen mekling tirsdag, etter lang tids konflikt. Løsningen kom onsdag morgen. Kompromisset i meklingen innebærer at de ansatte må betale inn pensjon noe lenger enn det som de ansattes organisasjoner krevde i utgangspunktet. 

Over 200 barnehage og 3600 ansatte var tatt ut i streik. Karmøy kommune var en av kommunene som ble hardt rammet.

Løsningen hos Riksmekleren onsdag skal nå ut til uravstemning blant medlemmene i Fagforbundet.

– Det er en lettelsens dag. Helt fantastisk. Nå kan foreldrene sende barna i barnehagen igjen fra torsdag, sier Jørn Tommy Schjelderup fra arbeidsgiversiden i PBL til VG.