– Det å ikke snakke om selvmord tar flere liv, enn om vi snakker om det på feil måte

«Personlig tragedie» eller «Ikke mistanke om noe kriminelt» var lenge kodespråket journalister brukte, da det egentlig var snakk om selvmord. Anders Lie Brenna, som mistet sønnen sin i selvmord, mener både pressen og folk flest må bli mye mer åpne.

INNI MITT HODE: Journalister var lenge restriktive når det gjaldt omtale av selvmord. Men når Verdens Helseorganisasjon forteller oss at vi mister flere i selvmord enn i trafikkulykker eller krig, er mange journalister i ferd med å erkjenne, at dette er et samfunnsproblem mediene må ta tak i.

– Min påstand er at det å ikke snakke om selvmord tar flere liv, enn om vi snakker om det på feil måte, sier Lie Brenna.

Han er selv er journalist og medlem av utvalget, som nå er satt ned for å se på Vær Varsom-plakatens punkt 4.9 om selvmord.

–Det er mange som tenker: Jeg kan vel ikke spørre; har du tanker om å ta livet av deg? Så direkte. Da kan jeg vel sette i gang et eller annet? Men, det er myte! Tvert i mot, vi bør spørre, sier Lars Mehlum, professor og senterleder for Nasjonalt senter for selvmordsforskning

– Vi er nødt til å snakke om det, da får vi et språk for det, sier Sofie Frøysaa, forfatter og programleder.

Se og hør mer i episode 8 av serien «Inni mitt hode» i videoen over.