Styret i Kolnes sanitetsforening gleder seg til å ta imot skoleelevene på Kolnes skole.
Styret i Kolnes sanitetsforening gleder seg til å ta imot skoleelevene på Kolnes skole. FOTO: Privat

Ute til lunsj med skoleunger og sanitetetskvinner

Voksne kolnesbuer tenker fremdeles med glede tilbake på skolelunsjen sanitetskvinnene stelte i stand for dem, da de var små. Torsdag denne uka er det ny lunsj. Med nye unger, og sannsynligvis  en god del av de samme damene.

KARMØY: For sanitetskvinner gir seg ikke, når de nærmer seg pensjonsalderen. Og gode tradisjoner legger de heller ikke vekk. Dermed blir det skolelunsj for 30. gang torsdag denne uka. For rundt tohundre barn, én ordfører og et knippe sanitetskvinner. Klokka ti samles de til buffet på Kolnes grendahus.

– Ungene mine husker skolelunsjen fremdeles, det syntes de var veldig stas, sier Berit Helle Jentoft, leder i Kolnes sanitetsforening.

Hun har vært med i foreningen siden 2014, men kan fortelle om kvinner som har passert 80 med margin og har bevart, ikke bare helse, men engasjement, humør og utholdenhet.

– Enkelte har vært med i generasjoner!

En av kvinnene med lang fartstid, selveste skolelunsj-generalen, Anna Johnsen, dekker bordet og danderer matfatene også i år. Sammen med skokken av sanitetskvinner fra bygda.

– Det å få frivillige til skolelunsjen har alltid gått som smurt, dette har medlemmene våre lyst til å være med på.

– Og ungene?

– De kommer så ivrige i flokk og følge fra klokka ti. Og de spiser godt, det er nok stas å gå opp til bordet og finne maten sin selv, avslutter sanitetslederen.