Skjermbilde 2022-10-24 kl. 19.30.02
FOTO: Tor Håkon Thomassen

Batterifabrikken får 100 millioner kroner i lån

Batterifabrikken Beyonder jobber fremdeles med finansieringen før oppstart i Tysvær, og i dag kom nyheten om at selskapet får 100 millioner kroner i lån fra Innovasjon Norge.

STAVANGER/TYSVÆR: Lånet er gitt under den nye ordningen Grønt vekstlån. Morrow Batteries, som skal etablere seg i Arendal, fikk 150 millioner i et tilsvarende lån.

– Dette er en kjempenyhet! Grønt vekstlån var noe av det første regjeringen foreslo for å øke tempoet på den grønne omstillingen i næringslivet. Jeg er veldig glad for at Beyonder og Morrow nå får nytte av ordningen, slik at de kan videreutvikle sine prosjekter og tiltrekke enda mer privat kapital. Dette er helt i tråd med ambisjonene i regjeringens grønne industriløft, som ble presentert før sommeren, sier næringsminister Jan Christian Vestre, i en pressemelding fra Innovasjon Norge.

Beyonder går for ny egen, teknologi, med innslag av noe så kortreist og prosaisk som sagflis. I dag driver Beyonder med forskning og testproduksjon i det ombygde lokalet til Stavanger Aftenblad på Forus. Bedriften skal bruke lånet til å videreutvikle teknologien og få bekreftet at den fungerer. Tanken er at fabrikken i Haugaland Næringspark får oppstart rundt 2025/2026.

Bygger ny industri for verdensmarkedet

Både Morrow og Beyonder har inngått intensjonsavtaler med internasjonale selskaper. Men markedet er i sterk utvikling, og derfor er det knyttet høy risiko til satsingene.

— Etterspørselen etter batterier i verden øker, og spesielt batterier som produseres i Europa. Ulike typer batterier er og vil bli svært viktige innenfor bruksområder som lagring, elbil-lading, og balansering av strømnettet. Begge de to bedriftene som nå får nye lån kan ta en betydelig rolle og markedsandel i dette voksende markedet, derfor er dette en viktig, langsiktig satsing for oss, sier styreleder i Innovasjon Norge, Gunnar Bovim.

I august var TV Haugaland på besøk hos Beyonder på Forus. Saken kan du se her: Gründeren har klokkertro på batterifabrikken