Etter et helt liv med kontroll og sosial undertrykkelse flyktet Awa Rahimpour flyktet fra Iran
Etter et helt liv med kontroll og sosial undertrykkelse flyktet Awa Rahimpour flyktet fra Iran FOTO: Jarl Vidar Meling

Awa (27) flyktet fra undertrykkelse og tvang

– Jeg kunne ikke leve som en fri kvinne

Awa Rahimpour ønsket ikke å leve livet sitt under tvang og flyktet til Norge. Etter to avslag på asylsøknaden sin håper hun norske myndigheter nå åpner øyene for undertrykkelsen som skjer i Iran.

KVINNEKAMP: Den 13. september ble 22 år gamle Mahsa Amini arrestert av iranske moralpolitiet for å ha bært hijaben sin på feil måte. Tre dager senere ble den kurdiske kvinnen erklært død på sykehus. Historien om 22-åringen fra den iranske byen Saqqez i Kurdistan har skapt sinne verden rundt. I flere storbyer har demonstranter tatt til gatene for å markere sin avsky mot det iranske regimet. På Heiane asylmottak på Stord sitter  27 år gamle Awa Rahimpour. For henne er historien om Mahsa bare en bekreftelse på at valget hun tok da hun flyktet fra Iran var rett.

– Jeg var lei av hele situasjonen. I Iran kunne jeg ikke være en fri kvinne i det hele tatt. Alt ble kontrollert av familie og myndigheter. Ingenting var opp til meg selv og jeg levde under en streng sosial kontroll. Jeg kunne ikke gå alene uten å bli trakassert, forklarer Rahimpour.

Iran er i dag et av verdens mest undertrykte land. I følge den Oslo-baserte menneskerettighetsorganisasjonen Iran Human Rights ble 333 personer henrettet i Iran i 2021. Tallene for 2022 er i følge organisasjonen enda høyere.

27-åringen, som nå bor på Stord, er fra samme by som Mahsa Amini. Hun beskriver et samfunn full av undertrykkelse og frykt. Til slutt fikk hun nok og flyktet til Norge, via Tyrkia. Siden november 2019 har hun bodd i Norge. Det hun trodde var en trygg tilværelse preges nå av frykten for å bli returnert til hjemlandet.

– Jeg har fått to avslag på asyl. Norske myndigheter mener det er trygt å returnere til Iran. Det er som om de ikke tror at det som skjer i Iran er virkelig. Det kan jeg skrive under på at det er. I Iran er mennesker som ikke er tro mot regimet i konstant fare. Det er umulig å leve slikt over tid, sier Rahimpour.

I snart to år har hun bodd i Norge uten lovlig opphold. 27-åringen har en bachelorer i industriell design.

Hun er forlovet, men kan ikke gifte seg lovlig i Norge. Samtidig er hun avskåret fra å jobbe og tjene til livets opphold på grunn av manglende oppholdstillatelse. Nå håper hun norske myndigheter ser at situasjonen i Iran er uholdbar og revurderer.

– Alt jeg har av penger brukes i dag til å finansiere advokat slik at jeg får prøvd saken min på nytt. Jeg elsker Norge og har tenkt å bli værende her.

Den islamske republikk Iran

  • Iran er en konstitusjonell islamsk republikk, som har et politisk system som har sitt grunnlag i grunnloven av 1979.
  • Landet har en befolkning på nær 86 millioner innbyggere.
  • I følge landets forfatning skal staten styres av islamske skriftlærde. Statsoverhodet, Wali Faqih («Den øverste lederen»), velges av et eget råd,  som består av 86 geistlige.
  • Ayatollah Ali Khamenei er irans religiøse leder og landets statsoverhode.
  • Iransk straffelov bygger på islamsk rett og prinsipper som kan innebære dødsstraff for en rekke forbrytelser. Fysiske avstraffelsesmetoder som pisking, amputasjon og dødsstraff for bestemte forbrytelser praktiseres.
  • Vokterrådet Shura-e-Nigahban består av 12 medlemmer; seks geistlige utpekt av Den øverste lederen og seks jurister utpekt av parlamentet etter forslag fra lederen av høyesterett.