Disse fire hyttene åpner for besøkende i helgen.
Disse fire hyttene åpner for besøkende i helgen.

Fire hytteåpninger i helgen:

Fire dagsturhytter åpner i helgen

Kommunene Karmøy, Bokn, Utsira og Haugesund kan skilte med åpning av nye dagsturhytter i helgen. Neste helg gjør Tysvær det samme.

TURLIV: For de turglade, er denne helgen helt spesiell. De fire kommunene Bokn, Utsira, Karmøy og Haugesund åpner hver sin dagsturhytte gjennom helgen.

— Hyttene er til for å besøkes på dagtid. Folk vil ikke ha mulighet til å overnatte, eller booke på forhånd. De skal være for alle, sier Elisabeth Krey Jenssen, kommunikasjonsavdelingen i Rogaland Fylkeskommune.

Det er kommunene som eier hyttene. De finansieres ved hjelp av spillemidler, rundt én tredjedel av kostprisen. Sparebankstiftelsen SR-Bank bidrar med 250.000 per hytte, kommunene tar resten. Kombinert med dugnadsarbeid, er prislappen i snitt på 1,6 millioner per hytte, som også har innlagt toalett. Det opplyser prosjektleder Atle Skrede for Rogaland Fylkeskommune. 

Historien om dagsturhyttene startet i gamle Sogn og Fjordane fylke med mål om å bygge en sosial møteplass ute i naturen. Prosjektleder Atle Skrede har selv vært med å bygge identiteten i fra den gang.

På initiativ fra Sparebankstiftelsen SR-Bank, startet Rogaland Fylkeskommune opp prosjektet for rogalandskommunene. Rogaland fylke har leid inn Skrede og adopterer samme identitet på hyttene. Dermed får vestlandskysten 90 prikk like hytter fra Lund i sør til Stad i nord. 

— Tilbakemeldingene fra folk er at det har gjort det lettere å være ute i aktivitet, og at hyttene har blitt en fin sosial møteplass i naturen.

Alle kommunene i Rogaland skal få sin egen dagsturhytte. Enkelte kommuner, slik som Haugesund, går inn for å bygge flere. 

— Hver hytte har sin egen sjarm, men jeg gleder meg spesielt til å besøke Vibrandsøy, sier prosjektlederen.

— Det er en fantastisk idyllisk plass. Da jeg besøkte sist var det en helt spesiell stemning, fortsetter Skrede.

Tysvær Kommune vil åpne sin dagsturhytte neste helg. Dermed begynner det å fylles opp på Haugalandet. 

— Stafettpinnen er gitt videre. Nå er det opp til folket å bruke disse hyttene, ta godt vare på dem og bygge deres identitet.

Her er dagsturhyttene:

«Tuabua» på Tuastad i Karmøy kommune FOTO: Karmøy Kommune

Karmøy: “Tuabua”

Ligger ved Tuastadvatnet, kort gange fra Tuastad grendahus. Åpning: Lørdag 15. oktober klokken 12.00. Hytten har toalett tilgjengelig.

Åpning ved ordfører Jarle Nilsen, Atle Skrede, Ellen Instefjord og forfatter Ellen Merethe Grorud.

«Vindbalhytta» på Utsira FOTO: Atle Grimsby

Utsira: “Vindbalhytta”

Platå over Soffihavn på Klovningneset. Åpning lørdag 15. oktober klokken 12.00. Ikke innebygget toalett, men tilgjengelig fra “Konjakken”.

Åpning ved ordfører Marte Eide Klovning, Torstein Plener og Trond Olav Asperud fra Norsk Tipping. Bjørn Ove Høyland leser dikt.

«Kongsbu» på Bokn FOTO: Bokn Kommune

Bokn: “Kongsbu”

Ligger i åpent landskap med utsikt mot Boknasundet og Tysvær i øst. Skiltet fra parkeringsplassene ved Bokn Kirke og ved Bokn Arena. Åpning. Hytten har toalett tilgjengelig.

Åpning søndag 16. oktober klokken 11.00.

Åpning ved ordfører Osmund Våga, Kyrre Lindanger fra SR-Bank, Atle Skrede og Trond Olav Asperud fra Norsk Tipping

«Varøy» på Vibrandsøy FOTO: Børge Pettersen, byggeleder, Haugesund Kommune

Haugesund: “Varøy”

Ligger på Vibrandsøy, tilgejngelig via båt fra Indre kai i Haugesund sentrum. Båtturen tar fem minutt. Turen fra kaien til dagsturhytta tar ca 20 minutt. Ikke innebygget toalett, men offentlig toalett er tilgjengelig på Vibrandsøy.

Åpner søndag 16. oktober klokken 14.00.

Åpning ved ordfører Arne-Chistian Mohn, Atle Skrede, Ellen Instefjord og Trond Olav Asperud fra Norsk Tipping.

Slik ser innsiden av «Varøy» ut. Her skal det fylles opp med bøker fra Haugesund Folkebibliotek, sitteunderlag og tøfler fra Veksthuset, vedkubber i stativet fra Uni-k FOTO: Børge Pettersen, byggeleder, Haugesund Kommune

Kommunenes respektive folkebibliotek sørger for å ha litteratur tilgjengelig for besøkende i hyttene.

— Vi håper folk dukker opp i hopetall på åpningene. Det finnes ikke dårlig vær, når du har dagsturhytter, avslutter Skrede.