39034877270_3d495d96db_o
FOTO: Sivilforsvaret

– Vi har aldri hatt en større øvelse enn dette

Distriktssjef Mariann Svanes er tydelig på at det knytter seg endel spenning til storøvelsen til Sivilforsvaret neste uke.

BEREDSKAP: Neste uke kan det bli mye synlig personell fra sivilforsvaret på Haugalandet. Da skal alle avdelinger og alle mannskaper fra Sivilforsvaret i Rogaland øve på krise og krig.

– Rundt 500 personer vil da være i sving over hele fylke. Dette vil være den største øvelsen i moderne tid, sier distriktssjefen.

Distriktssjef i Rogaland, Mariann Svanes FOTO: Sivilforsvaret

Sivilforsvaret hovedoppgave er å beskytte sivilsamfunnet i fredstid. Ofte blir de mobilisert i forbindelse med alvorlige hendelser i samfunnet, som skogbranner og leteaksjoner. Svanes påpeker at denne øvelsen vil være annerledes enn tidligere. 

– Nå skal vi øve på hendelser som ikke utelukkende pågår i fredstid. Det handler om alt fra klargjøring av tilfluktsrom, evakuering og varsling. Vi må være beredt til å løse de fleste oppdrag fra masseulykker der skadeomfanget er stort til evakuering av sivilbefolkningen, også i krig.

Befolkningen på Haugalandet vil merke dette mest på tirsdag neste uke. Svanes peker på at det ikke er tilfeldig at øvelsens art også omhandler scenarioer forbundet med krig.

– Det erklært at vi lever i et samfunn hvor dette er blitt mer aktuelt den siste tiden. Samtidig har vi ikke øvd på disse tingene på flere tider. Vår oppgave er uansett å beskytte sivilbefolkningen på best mulig måte, sier distriktssjefen.