Verdens eksemdag

Helle fikk et nytt liv med ny medisin

Helle Talmo måtte vente i to lange år på en medisin hun visste kunne gi henne en ny hverdag. Hun beskriver de tre årene med medisinen Dupixent med to ord: Helt ubeskrivelig!

 

HAUGESUND: Helle er en av dem som lever med diagnosen alvorlig atopisk eksem. Det har preget store deler av livet hennes.

– Det å leve med atopisk eksem er så mye mer enn bare litt kløe, som det ofte blir omtalt som. Det går utover så mye mer enn man skulle tro, sier Talmo.

I dag, 14. september, blir Verdens eksemdag markert. Norges Astma- og Allergiforbund skriver på sine sider at de ukentlig mottar henvendelser fra fortvilede unge voksne med alvorlig atopisk dermatitt, som forteller at de har forsøkt all mulig tilgjengelig behandling, men at ingenting hjelper. De kan også oppleve for store bivirkninger av behandlingen.

«De blir ikke kvitt kronisk kløe, opplever alvorlige eksemutbrudd, ofte med infeksjoner, og beskriver sin situasjon som til dels invalidiserende med store psykiske belastninger. Det er mennesker som ikke vil vise seg ute, som kan gå glipp av skolegang og studier, og som føler seg frarøvet drømmer om en yrkeskarriere.»

– Det å komme igang med riktig behandling gjør at livet blir mye lettere og livskvaliteten øker. 14. september er en viktig dag for å sette søkelyset på eksem. Kunnskap gir forståelse, sier Talmo.

I videovinduet kan du se intervjuet med Helle Talmo fra 2019, der hun forteller om kampen for å få godkjent Dupixent, legemiddelet som gav henne et nytt liv.