GÅR NED I LØNN: Når Pablo Barrera overtar som konsernsjef i Haugaland kraft i september er det med langt dårligere betingelser enn det han har i Yara International.
GÅR NED I LØNN: Når Pablo Barrera overtar som konsernsjef i Haugaland kraft i september er det med langt dårligere betingelser enn det han har i Yara International. FOTO: Jarl Vidar MelingBilde 1 av 1

Går kraftig ned i lønn for å lede Haugaland kraft

I dag ble 36 år gamle Pablo Barrera presentert som Haugaland kraft sin nye konsernsjef. For Barrera betyr det en kraftig lønnsnedgang.

NÆRINGSLIV: Stillingen som toppleder i Haugaland kraft er en av regionens desiderte toppjobber. Dagens konsernsjef er blant de best betalte i hele regionen, med over 2,1 millioner kroner i lønn for 2020. I tillegg kommer en relativt gullkantet pensjonsavtale. Haugaland kraft har de siste ti årene satt av over 11 millioner kroner til kraftsjefens pensjon. Olav Linga har selv vært åpen om avtalen sin da han ble intervjuet av h-avis.no. i 2019. 

– Avtalen er at jeg får 66 prosent av lønna i pensjon. Det er en type avtale som er vanlig i bransjen, forklarte Linga den gang. 

Lønnsnivået kan virke høyt her lokalt, men sammenlignet med nasjonale og internasjonale toppjobber er det likevel som lite å regne. For nyansatte Pablo Barrera vil stillingen som konsernsjef i Haugland kraft derfor innebære en betydelig lønnsnedgang. 

36 -åringen fra Bakarøy i Haugesund kommer fra stillingen som administrerende direktør og spesialutsending fra Yara i selskapet Imagine Food Collective. Selskapet er et internasjonalt verdikjedesamarbeid der en rekke internasjonale selskaper sammen tar for seg utfordringene i dagens verdikjede for mat., fra produksjon til konsument. Han sitter i dag i toppledelsen til Yara International.

Halverer lønna

En gjennomgang av Yara International sin årsrapport fra 2020 viser at Barrera går kraftig ned i lønn for å lede Haugaland kraft. Rapporten viser at 36 -åringen fra Haugesund samlet har en lønn på rundt 630 000 dollar. Med dagens aksjekurs gir det en årslønn på godt over 6 millioner kroner.  Den 6. september starter han som konsernsjef i Haugaland kraft med vesentlig dårligere betingelser.

Som konsernsjef vil Barrera få en årslønn på 3,1 millioner kroner. En halvering fra dagens lønn i Yara-systemet men likevel vesentlig høyere enn dagens konsernsjef Olav Linga som får rundt 2,1 millioner kroner for den samme jobben. I tillegg har Barrera en innskuddsbasert pensjonsavtale opptil 12G i året, som tilsvarer en pensjonsavsetning på cirka 150 000 kroner årlig.

– Jeg kan bekrefte at jeg går ned i lønn, men jeg tar ikke jobben på grunn av pengene. Jeg synes jobben og regionene er veldig interresant og gleder meg til å begynne, sier Barrera, som ble kåret til årets ledertalent i 2018. 

Styreleder i Haugaland kraft, Petter Steen jr., bekrefter summen til tvh.no

– Ordinær fastlønn er 3,1 millioner kroner. Han har ingen bonusordning og pensjon opp til 12G, noe som er standard i selskaper med overveiende statlig eller kommunalt eierskap. I tillegg har han en bilordning, da han skal tilbringe svært mye tid i bilen mellom de forskjellige kommunene i regionen, opplyser Steen jr.