– Smertene er som om du amputerer din egen fot uten bedøvelse

Selv om det er tidlig formiddag, har Hilde Hansen allerede hatt to kraftige anfall med klasehodepine. Eller selvmordshodepine som det også kalles. Det beskrives som den mest intense smerten et menneske kan oppleve. Men som ufør har hun ikke råd til den eneste medisinen som kan hjelpe henne.

HAUGESUND: Hilde Hansen har alltid vært aktiv og glad i å trene, og har jobbet siden hun var 17. Så økte migrenen så mye på, at jobben i barnehagen ble vanskelig, og hun omskolerte seg til refleksolog. Bare dager før oppstart, slo klasehodepinen til. 

Nå lever Hilde Hansen livet sitt inne på et soverom. Kronisk klasehodepine, spenningshodepine og migrene i tillegg til flere andre kroniske diagnoser som har kommet på, og tatt fra henne all valgfrihet. All tenkelig behandling er prøvd, og det smertestillende medikamentet Abstral, som har vist seg å gi noe lindring, kan hun ikke få på blå resept. Og nå tar pengene slutt. Hun er begynt å trappe ned på medisinen. Anfallene er begynt å komme tilbake slik de var. 

Det er mulig å få Abstral på blå resept, og både fastlegen, nevrologen og overlegen på smerteklinikken har søkt og anket avslagene for Hilde.

– Men siden klasehodepine er en sjelden diagnose og blir lite forsket på, finnes det ikke studier som konkluderer med at det smertestillende middelet Abstral virker på spesifikt på denne sykdommen.

Dermed må hun betale av egen lomme, noe som beløper seg til 200.000 årlig.

– Hva tenker du om fremtiden din?

– Jeg håper jeg har en fremtid.

Hør mer i videoen.