Siste:

Kai Roger Melkevik

Slik lager du braisert bogsteik

Braisere betyr å koke i kraft, oftest sin egen kraft. Dette gjøres best i jerngryte i stekeovnen, eller på svak varme på plate under lokk. Her får du oppskriften fra kokkene i serien "Fra spor til bord".

Ingredienser: Hjortestek/bogsteik, einebær, salt, løk, purreløk, sellerirot, gulrot, fløte ,
hvetemel, smør.

Beregn 300 gram rå steik per person om steika er beinfri. Hvis ikke beregn ½ kg.

Steika brunes i jerngryte (eller i steikepanne), kraft/vann/vin slås over til det dekker steika. Hel pepper, rosmarin, einebær og salt has i. Likeså «de fire store», som er løk, gulrot, sellerirot og purreløk. Disse skal bare gi smak til krafta/steika så her kan du godt bruke avskjær, godt vasket og uten jord. Jeg pleier å kutte grønnsaken i grove biter å frese dem gylne i gryten som jeg skal braisere steken i.

Bruker du stekeovnen er temperaturen 140 grader. En beregner en time braiseringstid per kilo kjøtt. Det samme gjelder om en koker på plata under lokk. Merk da at tiden regnes fra når det begynner å koke.

Når steken er ferdig tas den ut av kokekraften, pakk den gjerne inn i alufolie om den skal spises innen 1 time.

Sausen kan jevnes med maisena eller en god gammeldags meljevning.

Til 1 liter saus: 60 gram smør smeltes i en tykkbunnet panne/kjele , fres ut vannet og tilsett 60 gram hvetemel, rør rundt til det blir nøttebrunt. Spe med kraften under røring, smak til med fløte salt og pepper.