Siste:

Tor Håkon Thomassen

Helles hverdag er preget av sykdommen som ofte er usynlig for omverdenen

Helle Vestby Talmo var bare tre dager gammel da foreldrene og sykehuspersonalet reagerte på den tørre og nuppete huden hennes. Så kom eksemutbruddene, og en barndom som ble annerledes enn de fleste andres. Som voksen er hun av dem som ikke vokste det av seg, Det preger hverdagen hennes.

HAUGESUND: Forekomsten av atopisk eksem har økt de siste tiårene, uten at en helt har kunnet fastslå hvorfor. Og flere voksne enn før er vokser det ikke av seg og er plaget av hudsykdommen.

Atopisk eksem er ofte ikke synlig for omverdenen. Med det følger kanskje manglende forståelse for at en ikke kan fungere i ordinært arbeidsliv.For er du hardt rammet av atopisk eksem, blir hverdagen vanskelig. De små tingene som alle vi andre tar som en selvfølge.

– Det kan være enkle ting som å vri opp en klut, det kan jeg ikke gjøre uten hansker. Eller det å handle, huden kan sprekke når jeg bærer handleposene,

Helle Vestby Talmo arbeider nå som frivillig som likeperson i PEF, Psoriasis og eksemforbundet. Det er fremdeles en veg å gå for et bedre liv. Blant annet jobber de for å få utvidet tilbudet om behandlingsreiser til også de over 18 år.

– Salt og sol gir oss et nytt liv, det funker.

Hør Helles historie i videoen.