Redaktør om selvmordsomtale: – Vi skal være varsomme, men ikke redde

Øyo-biblioteket har i kveld samlet redaktører og helsepersonell til samtale om forebygging av selvmord, samt medias ansvar og rolle. Ansvarlig redaktør i Haugesunds Avis, Einar Tho, mener journalister ikke skal ha frykt for det alvorlige temaet.

Samtidig ønsker Tho å presisere viktigheten av respekt under mediers omtale av tragiske dødsfall.

– Det er kompliserte sorgprosseser for en familie som blir rammet av en slik situasjon. Det skal man ha respekt for. Alle situasjoner er ulike og forklaringen er aldri enkel. Så vi skal være varsomme, men ikke være redde for å gå inn i problematikken, sier redaktøren.

En bør også ha større fokus på psykisk helse og forebyggende tiltak, ifølge Einar Tho.

– Det er viktig å snakke om psykiske problemer, før det kommer til selvmordsnivå. Om ensomhet, depresjon og slike typer ting. For det er vanlig. Det er normalt at folk har tunge stunder i løpet av et liv. Vi må hjelpe folk til å forstå at du ikke er alene og fortelle hvor de kan få hjelp, sier ansvarlig redaktør i Haugesunds Avis.

Se videoreportasje øverst i saken.