Siste:

– Det var bedehus eller grøfta

I 1965 flyttet Ragnhild Randal med familie fra Sogn til Bømlo. Randal ville starte opp teater i en bygd der teater var synd. I disse dager ferdigstiller Kristine Sele boka om Bømlo Teaters spennende historie.

BØMLO: – Det som er spesielt er at det var ei veldig pietistisk bygd, eller hele øya egentlig, og teater var synd. Så hvordan de kunne klare å starte et teaterlag som fikk så mye «goodwill» så raskt, det er godt gjort, sier Sele.

– Før så var det, som vi sier, det var bedehus eller grøfta. Det var veldig trangsynt her ute, forteller forfatteren videre.

En av Ragnhild Randal sine sjakktrekk var å sørge for at det ikke var noen stygge ord i teaterstykkene. Fant hun banning i manus ble det byttet ut med folkelige uttrykk som alle kunne leve med. Hun fikk først til valgfag i teater på ungdomsskolen, etter hvert ble Bømlo Teater stiftet i 1973.

Boka om teateret har ennå ikke fått en utgivelsedato, men forfatteren lover at den kommer ut før jul.

Se videoreportasje øverst i saken.