.... og Åge Wee

Vil lage kunstutstilling under vann

Lørdag var det duket for foredrag av undervannskunstneren Jason deCaires Taylor på Staalehuset i Haugesund. Det i håp om å få frem iveren til å lage en kunstutstilling under vann også i Haugesund.

HAUGESUND: Jason har selv dykket i mange år, og jobbet som både dykkerinspektør og skulptør. Så for han ble dette en fin måte å kombinere de to yrkene.

– Jeg startet å jobbe med dette for rundt 12 år siden i Karibien. Da plukket jeg små skulpturenheter som hadde blitt skadet av tropiske stormer. Jeg begynte derfra å lage små kunstgallerier, og laget omkring 30 stykker i den bukten.

Kunst av Jason deCaires Taylor.

Verdens mest spennende person

Derretter startet han med noen flere prosjekter i Mexico, hvor han laget rundt 4-500 skulpturer. Nå har han laget mange undervannsmuseumer flere steder i verden, og ble i 2017 nominert til verdens mest spennende person.

– Det er fantastisk å være her i Haugesund å få vise frem arbeidet mitt. Jeg er alltid spent på å lære om nye dykkesteder, nye arbeidsforhold, og ikke minst utforske nye ideer og steder. Dette er veldig spennende, sier Jason.

I november i fjor laget han kunst i Oslo, og den utstillingen åpner neste måned.

Kunst av Jason deCaires Taylor.

Kvalsvik er godt egnet

Åge Wee ble kjent med Jason da han ble oppringt om å hjelpe til med et prosjekt han drev med i Oslo.

– De visste at jeg hadde satt ut rev før i Norge, og det er ikke så mange som har satt opp slik type rev, så har det bare ballet på seg og jeg har hjulpet han med flere anledninger, forteller Wee.

Kunst av Jason deCaires Taylor.

I helgen fikk han besøk av Jason, og har brukt dagene på å vise han rundt i området, samt fikset at han fikk vise frem prosjektene sine her.

– Vi har som mål om å få laget en slik undervannsutstilling i Kvalsvik i Haugesund. Kvalsvik er veldig godt egnet til slik. Vi har søkt om og fått godkjent å sette opp kunstig rev i Kvalsvik, og håper på sikt at vi får lov til å sette opp skulpturer også. Vi trenger noen med oss for å investere i dette, men så langt har vi ikke kommet enda. Vi har kun kommet så langt at vi har fått Jason til Haugesund for å tenne gnisten hos han, for han må ville dette selv, sier Wee.

Kunst av Jason deCaires Taylor.

– Håper å få det til innen 2021

Jason har sagt seg villig til å prøve å få til noe, og det håper Wee skjer.

– Jeg har spurt om han kan komme frem med noen ideer, så får vi gi han litt tid til å komme opp med noe, sier Wee med et smil.

Han vet ikke når dette vil komme i boks, eller om det i det hele tatt vil det. Men de har som mål om å få VM i undervannsfoto til Haugesund, og ønsker helst at parken skal være ferdig til den tid.

Kunst av Jason deCaires Taylor.