Margit Vea holder denne uken kokkekurs på Skaarnesheimen på Sandve.
Margit Vea holder denne uken kokkekurs på Skaarnesheimen på Sandve.

Tryller med mat i ferien

Midt i havgapet på Skaarnesheimen på Sandve kokkeleres det og eksperimenteres med ulike matvarer.

SANDVE: Denne uken arrangerer Margit Vea sommerskole med kokkekurs for barn mellom 8 og 13 år. Her er målet at barna skal tørre å smake på nye ting.

– Det erfarte vi allerede første dagen. Da var det en som fikk smake eple med avokado-dipp for første gang. Det var kjempegodt. Vi lager matretter hvor vi bruker variert med grønnsaker. Vi bruker også de beste og fineste råvarene, sier Margit Vea.

Denne uken har rundt 16 barn vært med på kurset hver dag. En passelig gjeng synes Vea.

– Det ser ut som de koser seg, og det er ingen sure miner. Det er koselig å være sammen med dem. Dette er jo et tilbud for de barna som kanskje har ferie litt sent i sommer, og som ikke vet hva de skal finne på første uken sommerferien. Her kommer barna fra ulike steder. Vi har også noen med fra Haugesund.

Kommer med innspill

Når Karmøynytt er innom, er barna i gang med å lage eggmuffins. Til dessert står sjokoladefondant i appelsin på menyen. Tidligere i uken har de også laget hylleblomstsaft, og de har vært ute og plukket urter til te.

– For noen er det nok en del nye ting her, men mange er kjent med mye av det. Mange er flinke på kjøkkenet. Vi lager forskjellige ting med mye grønnsaker, litt kjøtt, kylling og fisk. Vi bruker da hvit villfisk, for det er mange barn som ikke vet så mye mer enn laksen, sier hun.

– Kommer de med innspill selv også?

– Ja, her har de mange valgmuligheter, og vi er åpne for innspill. Da vi skulle lage salat til fiskepinner, fikk alle lage hver sin dressing. Da var det mange som hadde med seg oppskrifter hjemmefra også. Her var det en som eksperimenterte med litt chili. Den ble nok litt for sterk, ler hun.

Vea har i fem år arrangert sommerskole på Kolbotn. Hun har også vært rundt på festivaler og holdt matkurs for barn og unge.

– Dersom det er stor interesse for det, så kan det være jeg setter opp enda et kurs i august. Om det ikke blir en hel uke, så kanskje noen dager. Vi må se hvordan interessen for det er.