Arkivfoto: Scanpix
Arkivfoto: Scanpix

Slipper straff etter å ha opprettet kredittlån i samboerens navn

Da en kvinne fra Haugalandet fikk krav fra Bank Norwegian AS om å betale en misligholdt kredittkortgjeld på over 60.000 kroner, anmeldte hun samboeren for å ha opprettet låneavtalen i hennes navn.

Saken havnet i Haugaland Tingrett der kvinnen fortalte at kjæresten hadde brukt hennes Bank ID og skaffet seg passord til å få tak i lånet. Kvinnen fortalte at samboeren skal han ha gått inn på mobiltelefonen hennes og slettet alle e-poster og meldinger om at kredittavtalen var inngått.

Erkjente forhold

Selv om samboeren erkjente i retten at han hadde gått inn på telefonen hennes for å endre opplysningene mente Haugaland Tingrett at kvinnen måtte bebreides for at samboeren har fått tilgang til hennes personlige passord til BankID, slik at han har kunnet inngå kredittavtale i hennes navn.

Dermed mener retten at kvinnen selv må dekke lånebeløpet og betale hele den misligholdte summen tilbake til Bank Norwegian AS.

– «Hennes uaktsomhet har gjort det mulig for hennes samboer å benytte hennes identitet og utgi seg for å være henne overfor banken. Det foreligger dermed årsakssammenheng mellom ansvarsgrunnlaget og det økonomiske tapet, som er likt lånebeløpet med tillegg av forsinkelsesrenter og inkassoomkostninger», heter det i dommen.