last ned

Helseministeren lover Finn Helge Quist svar innen to uker

Finn Helge Quist kjemper en innbitt kamp for at kreftpasienter ikke skal dø, mens de venter på at livreddende medikamenter skal bli godkjent.

HAUGESUND: Finn Helge Quist la krav om midlertidig godkjenning på bordet i møtet med helseminister Bent Høie i dag. Quist krever at livreddende medikamenter skal kunne tas i bruk, mens saksbehandling foregår i behandlingsforumet for Nye Metoder, slik at pasienter ikke dør mens de venter på medisiner som ligger i ei skuffe.

– Jeg har jo ikke fått noe resultat ennå, men Høie tar med seg forslagene til vurdering.  Og det er jo et positivt, første skritt. Han har lovet at innen 14 dager skal jeg få tilbakemelding.

– Det var et godt møte. Jeg har alltid gode diskusjoner når jeg møter Finn Helge, han har alltid med seg helt konkrete forslag. De fortjener seriøs behandling, og jeg skal nå ta de med meg til Oslo, få de vurdert og gi ham en tilbakemelding, sier Høie i en kommentar.

Utfordringen for helsemyndighetene er at de ved en midlertidig godkjenning kan svekke sin forhandlingsposisjon overfor legemiddelindustrien.

– Og at vi dermed betaler en høyere pris for medikamenter vi kunne ha brukt for å hjelpe flere pasienter, sier Høie.

Quist har jobbet opp i mot denne problemstillingen, og har sendt et forslag ut på høring.

– Jeg har utarbeidet et forslag som flytter den økonomiske risikoen mer og mer over på industrien, og at de tar tar hoveddelen av kostnadene. De melder tilbake at de er villige til å forhandle dette med helseministeren.

– Finner man enighet her, vil mange liv kunne reddes, avslutter Quist.

Han har også lagt fram krav om en ekstern gransking av beslutningsforumet for nye metoder.

Hør hele intervjuet i videovinduet over.