Ordfører Jarle Nilsen (AP) overrakte både gode ord, gavesjekk, blomster og Karmøyvasen til jubilanten, her representert av leder av Tuastad Sanitetsforening, Bente-Rose Minde Johnstad.
Ordfører Jarle Nilsen (AP) overrakte både gode ord, gavesjekk, blomster og Karmøyvasen til jubilanten, her representert av leder av Tuastad Sanitetsforening, Bente-Rose Minde Johnstad.

Feiret sprek 100-åring

Bordene er dekket og finstasen er tatt på. I 100 år har kvinner fra Tuastad stått opp for andre mennesker gjennom Norske Kvinners Sanitetsforening.

RØYKSUND: – Det er en vital og ung hundreåring. De er flinke til å se mennesket i alt de gjør og gir til gode formål både lokalt og nasjonalt.

Ordfører i Karmøy, Jarle Nilsen (Ap) var raus med lovordene da han hilste Santitetsforeningens kvinner på Tuastad, da de søndag hadde dekket til festbord for å feire 100-årsjubileumet sitt.

Fyller et behov

Siden 1918 har kvinner på Tuastad engasjert seg i veldedig arbeid og kvinners rettigheter. Alt fra tepper og mat til personer i nødt, til viktige bidrag innen kvinnehelse. Mengden av gode formål er stor, betydningen for de det gjelder enorm.

– Vi fyller et stort behov og samler inn penger til mange gode formål. De pengen vi får inn går for eksempel til fond som driver med forskning på kvinnehelse. Vi har også fond for barn og unge, sier leder i Tuastad Sanitetsforening, Bente-Rose Minde Johnstad.

Aktiviteten i NKS Tuastad har alltid vært stor. Først under foreningen på Avaldsnes, deretter som egen forening med tilhold på Tuastad bygdahus. I dag teller lokalforeningen 60 medlemmer, alle like engasjert i humanitært og frivillig arbeid. Et av de viktigste budskapene de har nå, er viktigheten av å være stolt over seg selv og sin egen kropp.

– Til høsten skal vi i gang med å samle inn underskrifter for å forsøke å stoppe fremmarsjen av skjønnhetstyranniet som er i dagens samfunn. Det er viktig at vi som er godt voksne kvinner går i front. Vi må forsøke å få bort de retusjerte bildene. Vi må lære dagens unge at vi er gode nok slik vi er, sier Minde Johnstad.

Mange har i over 120 år lært seg å sette pris på Sanitetskvinnene. En av dem er Karmøy-ordføreren. Han var en av hovedgjestene ved jubileumsbordet til 100-årsjubilanten på Tuastad. Og tilt for sin tresifrede alder mener ordføreren at jubilanten er helt i tråd med dagens samfunn.

– Gjør klokt i å lytte

– De er flinke til å sette fokus på kvinner og deres utfordringer. Et av satsingsområdene de har hatt de siste årene er vold I nære relasjoner. Et annet er rettet mot kroppspresset I samfunnet, spesielt blant unge og det å ha fokus på helsetjenester som skal gjelde for alle. Vi politiker gjør derfor klokt i å lytte til sanitetskvinnene. Mye av det de har kjempet for er i dag offentlige tilbud som kommunene har ansvar for, sier Nilsen.

Så begeistret for Sanitietskvinnene er han, at han for noen år siden meldte seg inn i Sanitetskvinnene på Åkra.

– En viktig ting de jobber med er å rekruttere nye medlemmer slik at de kan være livskraftige også i fremtiden. Jeg mener de som velger frivillig å bruke ressursene sine på å hjelpe andre kan få litt hjelp og jeg meldte meg derfor inn. Jeg er støttemedlem, men bidrar av og til som konferansier og oppleser, sier Nilsen.