last ned

15 år gamle Noah fra Haugesund er landets yngste fisker

Noah Eilertsen vil bli fisker. Ikke bare på hobbybasis eller på sikt som binæring. 15-åringen vil ta steget fullt ut, og ble nylig registrert som fulltidsfisker i fiskermanntallet.

HAUGESUND: Noah Eilertsen har alltid likt å fiske, men da han kom hjem fra skreihavet etter en vinterferie i farfars båt, bestemte han seg for å bli fisker med stor F. Han søkte om å bli tatt opp i fiskermantallet på blad B, og nå er han innskrevet i manntallet.

– Jeg syntes det var så kjekt å være på fiske med bestefar, sier 15-åringen til Kyst og Fjord, og røper at det blir ny tur til Meløyvær i Harstad kommune så snart skolen er slutt for i år.

Det er nemlig der bestefar Trond Eilertsen bor. Han er nok mektig stolt av barnebarnet og søringen sin. Det er nemlig ikke mange 15-åringer som melder seg inn i fiskermanntallet årlig. Per Finne på Fiskeridirektoratets IT-avdeling i Bergen sier til Kyst og Fjord at det bare er 1-3 så unge fiskere som blir tatt opp hvert år. Men det er bare to fiskere i manntallet per dags dato som er født i 2003. Foruten Noah, er det en annen rogalending fra samme årgang som er i manntallet, men han er oppført på blad A, som er for deltidsfiskere. 15 år er da også den laveste alderen en fisker kan ha i manntallet.

– Han er en skikkelig tøffing, tatt i betraktning det tunge arbeidet, kulda og slingringen om bord, sa Trond Eilertsen etter turen på skreihavet i februar.

Noah på skreihavet

Noah fisket med juksamaskinen bakerst i båten, og bestefar med den forreste. Noen ganger gikk han bak og hjalp Noah etter behov. Det var ikke så voldsomt med fangst å få, 500-600 kilo per dag, og en dag var de oppe i 900 kilo. Fisken tok best i på morran, så dabbet det av utover dagen, fortalte senior og junior Eilertsen til Kyst og Fjord.

I fiskermiljøet på Senja gikk han under betegnelsen «nordlendingen med talefeil», noe han så på et hedersnavn. Og hjemme hos farfar på Meløyvær ligger det en 17-foting og venter på ham.

– Klarer jeg å fiske mye, så kjøper jeg meg kanskje en annen båt. Vi får se.

I høst skal Noah opp i 10. klasse, og neste høst blir det videregående skole på Strand videregående skole i sørfylket. Der tilbyr de nemlig Naturbruk, herunder Fiske og Fangst.