Ansvarlig redaktør i Karmøynytt, Øystein Merkesvik.
Ansvarlig redaktør i Karmøynytt, Øystein Merkesvik.

«Full kollaps for det politiske samarbeidet»

LEDER: Gårsdagens vedtak i formannskapet i Haugesund om å trekke seg fra det interkommunale brannvesenet har ført til full kollaps i det politiske samarbeidet på Haugalandet.

Les også: Haugesund trekker seg fra brannsamarbeidet

Bare seks dager etter at et samlet korps av ordførere var fullt og helt enig om hvordan brannsamarbeidet mellom kommunene skulle løses, viser det seg at ordføreren i Haugesund likevel ikke hadde ryggdekning på hjemmebane for å inngå avtalen som blant annet innebærer hovedbrannstasjon på Raglamyr med bistasjon på Killingøy.

Etter hektisk møtevirksomhet og gruppemøter de siste dagene var konklusjonen i Haugesund entydig i går; Dette blir for kostbart og omfattende for Haugesund kommune og ikke i tråd med vedtaket som opprinnelig ble gjort i forbindelse med opprettelsen av Haugaland Brann og Redning (IKS).

Tilbake sitter en sjokkert ordfører i Karmøy som ser seg ferdig med diskusjonen, en ordfører i Tysvær som vil kalle inn til nye samtaler og kollega i Sveio som nå kan se seg rundt etter nye samarbeidspartnere.

Våre folkevalgte har brukt årevis på å komme frem til enighet som representantskapet samlet seg om forrige fredag. Det har blitt gjennomført omfattende analyser og kartlegginger for å komme frem til plattformen som skulle bli selve flaggskipet på regionalt samarbeid på Haugalandet.

Slik gikk det ikke, og alt tyder på at samarbeidsklimaet mellom kommunene våre har sett langt bedre dager. For det er ikke bare felles brannstasjon og felles utnyttelse av ressurser og kompetanse som nå legges i grus. Den planlagte interkommunale legevakten på Raglamyr lider trolig samme skjebne og kommuner som Karmøy risikerer å sitte igjen med regninger på langt over 100 millioner kroner dersom man på egen hånd skal håndtere kravene som stilles til brannvesenet.

Så hva skyldes situasjonen kommunene nå har kommet opp i? Har noen blitt lurt til å bli med på noe de ikke forstod konsekvensen av? Burde Karmøy kommune vært mer fleksibel i forhold til løsninger? Oppdaget Haugesund for sent hva de allerede hadde sagt ja til? Er det krefter innenfor brannvesenets egne vegger som har klart å påvirke politikerne i Haugesund til å snu?

Om det nå finnes bred politisk vilje til å ta en omstart og se på hele strukturen på nytt er så langt uklart. Det kan uansett ta vinter og vår før kommunene kan gi sine ordførere nye mandater og beslutninger skal tas. Spennede blir det uansett å se hvordan den den politiske splittelsen mellom ordførerne på Haugalandet skal løses slik at vi får en styring fremover som er til det beste for innbyggerne og regionen vår.