Skjermbilde 2018-06-04 kl. 21.14.51

– Vi blir sett på som syke uten følelser eller omtanke for noen

Liberalistene vil fjerne velferdsstaten, åpne for fri innvandring og legalisere alle former for narkotika.

HAUGESUND: De blir sett på som sære, kontroversielle og provoserende. Bjørn Helge Nesheim og Jan Sverre Bauge tilhører Liberalistene –  partiet som ønsker ønsker å avvikle velferdsstaten inkludert alle offentlige støtteordninger. 

– Vi ønsker å bygge det systemet vi har i dag sakte men sikkert ned over en lengre periode. I stedet for å gi mer og mer skatt, ønsker vi å gi mer frihet og skattelette, forteller Jan Sverre Bauge.

Går selv på NAV, men mener det bør avvikles

Å fjerne velferdsstaten, innebærer at folk må betale for tjenester som skole og sykehus. NAV skal også avvikles, mener Liberalistene.

– Jeg er arbeidsledig, og må vel regnes som en av de svakeste i samfunnet, men jeg føler ikke at jeg skyter meg selv i foten av den grunn, sier Bjørn Helge Nesheim. 

Partiet baserer seg på liberalismen, en ideologi som er den strake motsetningen til kommunismen. De mener staten skal være så liten som overhode mulig, og eksistere for å sørge for lov og orden – slik at individene kan gjøre som de selv ønsker. Liberalistene vil også gjøre det lovlig å gjøre det man vil med kroppen sin. Dette inkluderer å legalisere narkotika og andre rusmidler som i dag er forbudt.

– Vi synes ikke staten skal straffeforfølge mennesker som har skadet andre enn potensielt seg selv. Vi blir sett på syke uten følelser eller omtanke for noen, men det har vi mer enn de som vil at narkotika skal være forbudt, sier Jan Sverre Bauge. 

– Folk blir rasende

Liberalistene er også det eneste partiet som vil åpne for fri innvandring – men ikke i dagens velferdsstat.

– Alle skal få lov til å komme, men de må finansiere seg selv, sier Bjørn Helge Nesheim. 

Selv om Liberalistene gjorde et suverent skolevalg i Rogaland i fjor, gjenstår en hard kamp for å komme inn på Stortinget. De kontroversielle meningene deres setter ofte sinnene i kos hos folk flest. 

– De blir rasende. Sosialismen er den beste løsningen de har funnet på, så kommer vi med det stikk motsatte. Vi har medlemmer som ikke tør å si offentlig at de er liberalister, fordi de rett og slett er redde for jobben sin og slike ting, forteller Bjørn Helge Nesheim. 

Se hele intervjuet i videoen over