Gruppeleder i Haugesund Høyre, Harald Larssen Lønning.
Gruppeleder i Haugesund Høyre, Harald Larssen Lønning.

«Hvor brenner det?»

«En politisk drakamp om plasseringen av ny hovedbrannstasjon kan gi millionregning til kommunene,» skriver kommunalråd og gruppeleder for Høyres bystyregruppe i Haugesund, Harald Larssen Lønning.

BRANNSAMARBEID: Sakens kjerne. Karmøy, Haugesund, Tysvær, Sveio, Etne, Suldal, Vindafjord, Bokn og Utsira har etablert Haugaland brann og redning IKS. Et interkommunalt samarbeid for å lage en bedre og mer effektiv beredskap rigget for fremtiden. Her kommer spørsmålet om Haugalandet trenger en ny hovedbrannstasjon.

Flere tomtealternativer er vurdert og en rekke krav settes til plasseringen. Lovpålagt utrykningstid er den viktigste faktoren. Klarer en ikke utrykningstiden må en sette inn tiltak eller en bistasjon.

Det har gått politikk i tomtevalget og det ser nå ut til at det kan bli en tomt på Raglamyr. Her er grunnen til at det ikke bør bli det.

Om plasseringen blir på Raglamyr-tomten, må det etableres en bistasjon i Haugesund for å opprettholde de lovpålagte kravene til utrykning. Det betyr at det minimum må være ett vaktlag på hovedbrannstasjonen, og ett på bistasjonen.

Regningen for ekstra vaktlag er beregnet til en kostnad på cirka åtte millioner kroner årlig. Da er ikke ny brannstasjon inkludert, og millionregningen for bistasjon som et tillegg for å plassere brannstasjonen på Raglamyr fremfor andre steder.

Leieavtalen på eksisterende brannstasjon varer frem til 2024. Kravet om to vaktlag er beregnet til å tre i kraft fra 2028. Eksisterende stasjonsstruktur dekker alle utryknings- og bemanningskrav.

Rapporten sier at de beregninger og kostnader som fremkommer i rapporten er estimater. Tidsrammen for å gjennomføre analysen gjør at utredningen og analysen må jobbes videre med for å få detaljgraden opp.

Vi har ikke dårlig tid. Vi bør ikke ta forhastede beslutninger som sender millionregning til kommunene.

Bruk eksisterende brannstasjon i Haugesund frem til 2024. Bygg ny på Vea til erstatning for Bø og Vormedal, og ta en beslutning om ny hovedbrannstasjon i god tid før leieavtalen går ut i 2024.