Skjermbilde 2018-05-29 kl. 14.50.36

Kjartan fikk hjerneslag som 47-åring

Slag rammer også yngre, og kan over natta gjøre hjernen vår flere år eldre. Da betyr rask behandling den store forskjellen. Det gjorde sitt til at Kjartan Kjetland fikk livet sitt tilbake etter hjerneslaget.

HAUGESUND: En vårdag for to år siden ble Kjartan Kjetland rammet av symptomer verken han eller de rundt ham forstod hva var.

– For meg startet det med en hodepine, en smerte som kom fra venstre side av nakken. Jeg gikk med det ei ukes tid, og trodde jeg var stiv i nakken. 

Kort tid senere rammet hjerneslaget. Kjartan var da 47 år gammel.

De fleste av oss tenker ikke tanken på hjerneslag i den alderen. Selv ikke om vi får de klassiske symptomene som problemer med å prate, smile eller løfte armene. Nå har Helse Fonna laget en video for å minne oss på at dette kan skje med flere av oss. 

– Hvis disse symptomene dukker opp, ta kontakt, sier Kamaljit Kaur, overlege ved slagenheten på Haugesund sjukehus.

Det kan ha skjedd med deg allerede

Man kan bli rammet av mindre slag, eller drypp som det kalles, uten å være klar over det. Det kan være vanskelig å tolke symptomene, alle er ikke like tydelige som de klassiske med nedsatt førlighet og taleproblemer. Hvis symptomene i tillegg forsvinner etter kort tid, er det lett å anse det som noe forbigående og la være å kontakte helsevesenet. Kanskje tenker en at en skal vente til en får time hos fastlegen. Men å bli undersøkt raskt er viktig, for å forebygge risiko for store slag. Kaur viser til at når symptomer som dette kommer akutt, skal en ringe 113 med en gang.

– Hvis man har et lite hjerneslag, så kan du kanskje leve med en nummenhet eller en liten lammelse, men det er noe som er ustabilt i kroppen. Kanskje er det høyt blodtrykk som krever behandling. Vi ser at 25 prosent av dem som kommer inn med hjerneslag er såkalte residiv-pasienter, som har hatt hjerneslag før og kanskje ikke har hatt optimal forebyggende behandling. 

Livet er annerledes, men bedre

To år etter hjerneslaget har Kjartan Kjetland funnet tilbake til seg selv. Til den han vil være nå. For ting har endret seg.

– Du mister noe, og du får noe. Men at jeg lever et bedre liv på alle måter nå, det er det ikke tvil om.

Møt ham og hør mer om folkesykdommen hjerneslag i videoen over.