Ryvarden 3

Turistforeningen bygger spektakulære hytter på Ryvarden

Fra 2020 kan alle som vil overnatte nede på svabergene ved Ryvarden fyr. Turistforeningen bygger hytter som er så sjønære at du kan få sjøsprøyten helt inn på panoramavinduet.

SVEIO: Det skal bygges seks enkle og en dobbel hytte, som totalt kan romme rundt 40 personer. Hver hytte har overnattingsplass til fem, og er utstyrt med køyer, et lite tekjøkken, bord, stoler, en vedovn og toalett.

– Og en bred vinduskarm du kan sitte i og se på sjøen. Dette blir visuelt og spektakulært, sier Lauren McPherson Simonsen, daglig leder i Haugesund Turistforening, som tror det vil bli om lag 4000 overnattinger i året her ute.

Naturens egen arkitektur

Hyttene blir ubetjente, tanken er at Ryvarden kulturfyr kan fungere som samlingsplass hvis en vil møte folk. Vil en være alene, legger naturen selv til rette for det.

– Landskapet her ser nesten ut som ei kake som er stekt litt for lenge. Det sprekker opp i kantene. I disse glåpene kommer hyttene, forteller Roald Bø i Opus arkitekter.

Dermed blir det nesten bare deg og naturen. Pluss de eventuelt fire andre i hytta.

– Dette blir nok populært for familier, sier McPherson Simonsen.

Hyttene skal bygges med minimale inngrep i landskapet. Det skal ikke sprenges, vann og kloakk legges i rør som legges under gangbaner. Vinduene på 4,6 meter flys inn ett og ett, og så bygges hyttene i praksis rundt dem.

– Tanken er at om noen vil fjerne hyttene om hundre år, kan de demonteres og omtrent bæres bort på ryggen. Det eneste som vil bli igjen er et lite hull etter armeringsjernet, sier Bø.

Se illustrasjonsbilder i galleriet over.