Finn Helge Quist.
Finn Helge Quist.

Finn Helge Quist krever en uavhengig gransking av helsedirektoratet

– Denne saken er bare trist, sier han.

HELSE: Finn Helge Quist er for mange en kjent forkjemper for kreft. I fjor samlet han hele kreftnorge foran Stortinget i en kreftdemonstrasjon. Han har også hatt to underskriftsaksjoner som har fått bred støtte.

– Jeg tror at mange er dypt fortvilet over denne situasjonen her, både pasienter og deres nærmeste. Jeg tror derfor at et krav om en uavhengig gransking av det norske godkjenningssystemet vil få bred støtte fra det norske folk, sier Quist.

– Det er for dårlig

I febrauar 2017 innvilget Beslutningsforum hurtigbehandling av kombo-behandlingen Dartumumab + Lenalidomid + Deksamentason til behandling av en uhelbredelig kreftdiagnose. Nå er det gått ett og et halvt år, og saken er fortsatt ikke startet.

– I mellomtiden fortviler dødssyke mennesker og deres pårørende. Det er såpass alvorlig at norske leger har bekreftet at pasienter dør mens de venter på disse medisinene. Det er forferdelig trist, og helt uakseptabelt, sier han oppgitt.

Han vil iløpet av den neste tiden opprette ett opprop som folk fra hele Norge kan signere på internett.

– Jeg har drøftet dette med de jeg jobber sammen med, og vi synes det er såpass graverende når mennesker dør på grunn av byråkratisk sommel, og ikke får medisiner som er godkjent i våre naboland. Dette har pågått over så lang tid at nå må eksterne granske hva som egentlig skjer i dette Helsedirektoratet eller Beslutningsrådet, sier Quist.

Sendte ut klagebrev

Tidligere denne uken publiserte han et klagebrev for avslag på det livreddende kreftmedikamentet Iaxomib . Brevet er sendt til en rekke sentrale personer i Helsedirektoratet, Statens Legemiddelverk, Nye Metoder og Beslutningsforum.

– Kreftpasienter og deres pårørende har mer enn nok å tenke på, om man ikke i tillegg må drive med denne type aksjoner, sier han.

Grunnlaget for klagebrevet er at det norske systemet har avslått et medikament som er godkjent i våre naboland.

– De lovde å se på saken på nytt, etter at det ble avslått. Dette var i januar, og nå er vi snart i juni og ingenting har skjedd. Dette er et medikament som legene ønsker i sine verktøykasser for å behandle syke mennesker.

Frustrert over ventetiden

Begge sakene han opptar er uhyre viktige behandlinger for mange kreftsyke. Han er derfor frustrert over hvorfor Norge ikke følger nabolandene som allerede har tatt i bruk disse behandlingene og medisinene.

– Denne saken er bare utrolig trist. Jeg synes det er forferdelig at pårørende og syke mennesker må kjempe denne kampen for noe som andre land allerede har tatt i bruk. At vi skal bruke tiden vår på dette er en veldig hard belastning i forhold til det at man har en sykdom å forholde seg til, sier Quist som selv er pårørende for kreftsykdom.

Nå ønsker Finn Helge Quist at alle i Norge skal få vite hva som skjer i Helsedirektoratet, og tar saken i egne hender.