Vegetasjonen er lett antennelig som følge av det tørre været. Her fra en større skogbrann på Bleikemyr i Haugesund for ti år siden.
Vegetasjonen er lett antennelig som følge av det tørre været. Her fra en større skogbrann på Bleikemyr i Haugesund for ti år siden.

Økt skogbrannfare på Haugalandet

BRANN: Flere dager med varmt og tørt vær har ført til økt skogbrannfare her lokalt. Flere steder vil terrenget være lett antennelig.

– Det har vært lite nedbør og høy temperatur over lang tid, og da tørker det fort opp. Det gjør at det mange steder er høy skogbrannfare, spesielt de stedene der snøen forsvant tidligst, sier Terje Alsvik Walløe, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt til NTB.

I OBS-varselet som ble sendt ut står det at den økte gress-, lyng- og skogbrannfaren vil vedvare til det kommer nedbør av betydning.

«Vegetasjon kan lett antennes og store områder kan bli berørt. Vær forsiktig med åpen ild», står det i varselet fra Meteorologisk institutt.

Den store skogbrannfaren gjelder for hele Sør-Norge og har gitt økt beredskap i hele landsdelen. Den siste tiden har det også vært flere små gress- og lyngbranner her lokalt. Haugaland- og Sunnhordland 110-sentral anmoder folk om å være oppmerksomme.

– Det er ikke meldt nedbør i Sør-Norge i overskuelig fremtid, og det tørre sommerværet vil sannsynligvis fortsette den neste uken. Det blir stort sett over 20 grader, og det kan komme opp mot 25 grader enkelte steder. Dermed vil skogbrannfaren trolig fortsette å øke, sier Walløe til nyhetsbyrået.