sommer3

Med sol og varme kommer bar hud. Uten solkrem kan det koste deg livet

HELSE: De siste dagene har vært preget av sol og relativt varme temperaturer på Haugalandet. Med et fine været kommer også trangen til å kle av seg og vise mer hud. Det mange imidlertid glemmer er å smøre seg inn med solkrem for å beskytte seg. Det kan være en dårlig idé.

– Norge er blant de land i verden som ligger dårligst an både når det gjelder forekomst og dødelighet av føflekkreft. Og i Norge er det bare Vestfold som har høyere tall enn Rogaland, skriver kreftforeningen i en pressemelding.

Tallenes tale er dyster, og det er et stort behov for en større innsats for å få Norge ned fra hudkrefttoppen. I følge pressemeldingen får årlig over 2200 nordmenn føflekkreft. Cirka 90 prosent av alle hudkrefttilfeller har sammenheng med eksponering av for mye sol eller solarium. Bare i Rogaland er det hvert år i rundt 450 personer som får føflekkreft. Nettopp mangelen på sol gjør rogalendingen ekstra solhungrig når solen endelig kommer.

Saken fortsetter under bildet

Slik kan føflekkreft se ut. Foto: Folkehelseinstituttet

– Rogaland er et av fylkene som ligger høyest på forekomst. Årsaken er nok at mange rogalendinger har hatt muligheten til å reise til varmere land de siste årene. V i soler oss også mye når vi først får muligheten, sier Camilla Gram, distriktssjef i Rogaland.

Mange land i Europa har oppmerksomhetskampanje om hudkreft i mai og i Norge blir temaet løftet på Hudkreftdagen førstkommende onsdag. Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, oppfordrer folk til å benytte anledningen til å sjekke føflekkene sine. Samtidig ber hun folk foreta jevnlige sjekker for å forebygge.

Vi ønsker ikke å skremme, tvert imot vil vi at folk skal bli kjent med føflekkene sine. Føflekkreft er heldigvis en kreftform som kan forebygges, ikke minst er den ganske enkel å behandle hvis den oppdages tidlig, sier Ryel.