IMG_4026

Stor dugnad for å gjøre Åkrehamn fri for søppel

25 dykkere gjorde det de kunne for å gjøre havnen i Åkrehamn renere. Med aktiviteter og underholdning både for både barn og voksne, var det mange som tok turen for å lære om hva som skjer hvis man ikke rydder etter seg.

ÅKREHAMN: Roy Aleksander Henriquez har drevet Ren Havn i Kopervik i to år, og sendte utfordringen videre til Åkrehamn – som i helgen hadde den første opprydningsakten. Dette er et prosjekt over to år, for å få havnen så fri fra søppel som mulig.

– Det er mye søppel på land, og vi vet at det havner i sjøen til slutt og det ønsker vi helst ikke. Vi vil at søppelet skal være der det hører hjemme, i søppeldunker. Derfor er vi utrolig glad for at så mange frivillige stilte opp. Ikke bare dykkere, men også vakter. Alt er på dugnad, og det er ingen som tar betalt for noe, sier daglig leder i Åkrehamn Vekst, Per Inge Eriksen.

Bedre enn forventet

Åge Wee, leder i Slettaa dykkerklubb, var selv ute i havnen som dykker. Han sier at omfanget av søppel egentlig ikke var så gale som han hadde fryktet.

Likevel fant de mye plastposer, plastkopper, plastmøbler og bildekk.

– Den plasten som ligger her spiser fisken og det går videre i kretsen fra småfisk til større fisk. Alt bør være ryddig. Dette er en relativt lukket havn, så plasten kommer inn og går til bunns hvor det gror over. Det ligger plastlag på plastlag, og jeg vil tro det er en halvmeter med plast på bunnen, noe som ikke er bra. Det kunne likevel vært mye verre, tatt i betrakting hvor lukket havnen er, sier Wee.

Gror over søppelet

Generelt liker han best å rydde i oktober, november og desember. Det er fordi da er alt søppelet bart, i motsetning til våren. Om våren har det begynt å gro over søppelet, og de små tingene blir vanskelig å se.

– Det er et utrolig viktig initiativ dette her. Fantastisk at det har møtt opp så mange dykkere for å være med, sier Wee.

Stor dugnad for Åkrehamn

Eriksen fra Åkrehamn Vekst oppfordrer folk til det daglige å kaste søppelet der det hører hjemme, slik at det ikke flyter rundt hvor vi oppholder oss, enten om det er i sentrumsområdet eller i skog og mark.

– Den siste tiden har kommunen, vegvesenet, privatfolk, skoler og barnehager ryddet søppel i strandkanten, i og rundt sentrum og barnehager. Det er kjempeflott, og Åkra har blitt mye renere enn det var for bare to uker siden, sier han.

Lærerik dag for store og små

På arrangementet var det mange barn som fikk muligheten til å lære mye om hva som skjer hvis man kaster søppelet feil. Blant dem var en guttegjeng som går i 1.- og 2. klasse.

– Vi har holdt krabber, sett på fisker og laget grillspyd. Vi har også lært at plast kan vare kjempelenge, og hvis fisker spiser det så dør de, og det er ikke bra. Det kjekkeste var å se på dykkerne og se hva de fant. De fant blant annet tre sykler og et hjul, forteller guttene.