Skjermbilde 2018-04-30 kl. 21.22.16

Selger høyhælte sko til 2-åringer

Haugesund-firma får kritikk.
HAUGESUND: De siste årene har flere store kjedebutikker fått krass kritikk for å selge høye hæler til små barn. Mens flere har valgt å slutte å tilby denne typen sko til de minste, finner en hos Haugesund-baserte Mani tre ulike varianter av høye hæler som passer til barn helt ned i 2-årsalderen. Det får lege ved Haugesund sjukehus, Pernille Nylehn, til å reagere.

– Det ene er det rent medisinske. Når føttene er under utvikling, er det viktig å ha sko som passer til foten. Hvis du utstyrer en lite jente med høye hæler, vil hun ikke få den bevegelsesfriheten hun burde hatt. I en barnebursdag med mye lek, vil små jenter med høyhælte sko bli hemmet. Da skal de sitte pent å være prinsesser og ikke barn, sier hun.

Mener det er seksualisering av små jenter

Nylehn er heller ikke begeistret for at barn dras inn i det motepregede samfunnet vi lever i. Hun går så langt som å si at barnesko med høye hæler bidrar til seksualisering av små jenter.

– Det er en trist utvikling der vi ser at små jenter stadig skal utstyres med sminke, bikini og høye hæler. Det kan være tøft som foreldre å stå imot dersom alle de andre jentene i klassen har det, men jeg synes vi skal ta den diskusjonen og tenke nøye gjennom hvilke barn vi skal oppdra, sier Pernille Nylehn.

Ortoped advarer: – Kan påføre barna smerte

De høyhælte skoene selges helt ned i størrelse 25, men det presiseres i beskrivelsen at de er små i størrelsen og at det anbefales å gå opp en hel størrelse. Ifølge Manis egen størrelseguide står det at 24 er ca. størrelsen en 2-åring bruker»Ortoped Sigbjørn Eilerås ved Haugesund sjukehus er heller ikke begeistret for barnesko med høye hæler, og fraråder foreldre å kjøpe dette.

– Barn bør ha behagelige sko med god støtte. Det har ikke høye hæler, og det kan påføre barna smerte. Barn bør ha sko som er tilpasset foten, og ikke omvendt, sier han.

Mani forstår kritikken

TV Haugaland har prøvd å få et intervju med Mani, uten hell. Administrerende direktør Torfinn Kallevik svarer i en kommentar per e-post at de forstår kritikken og tar den med seg videre til vurdering: 

 – La meg først presisere at vi støtter lege, Pernille Nylehns, utsagn om at barneføtter er under utvikling hvor det stilles større krav til korrekt fottøy. Vår barnekolleksjon består derfor av et rikt utvalg av sko og støvler som er utviklet til å honorere disse krav. For den aktuelle festsko med hæl har Nylehn et poeng som jeg vil
ta med meg videre med våre innkjøpere og etterfølgende fatte en beslutning på hva vi gjør, sier Kallevik.