UTESTENGT FRA EGEN BEDRIFT: Dette bildet ble tatt av Atle Berge på Ølen Betongs anlegg I Murmansk i april 2016. Nå får ikke den daglige lederen sette sine bein I Russland av den føderale sikkerhetstjenesten. Foto: Turid Berge-Olsen.
UTESTENGT FRA EGEN BEDRIFT: Dette bildet ble tatt av Atle Berge på Ølen Betongs anlegg I Murmansk i april 2016. Nå får ikke den daglige lederen sette sine bein I Russland av den føderale sikkerhetstjenesten. Foto: Turid Berge-Olsen.

Forsøkt vervet av norsk etterretning

I flere år hadde Atle Berge fra Ølen bygget opp Ølen Betong sin fabrikk i Murmansk. Men det var inntil 2016. Da ble han kidnappet av FSB og sendt ut av landet. Nå er han utvist de neste ti årene. Ølen-betong sjefen forteller til avisa Nordlys at han ble forsøkt vervet av norsk etterretning.

– De prøvde å verve meg som informant flere ganger, de var nokså pågående. Da FSB pågrep meg, visste de at jeg hadde vært kontaktet av den norske etterretningen, sier Atle Berge til Nordlys.

Norske Frode Berg sitter nå fengslet i Moskva etter at han er blitt anklaget av russiske myndigheter for spionasje. Selv har han påstått at han har utført flere oppdrag for norsk etterretning uten at dette er blitt bekreftet av myndigheten. For ølensbuen og betonggründer Atle Berge er historien godt gjenkjennelig. Han sier til avisa Nordlys at han blant annet kjenner til i alle fall et tilfelle der Norsk etterretning har forsøkt å verve en annen norsk foretningsmann til arbeid i Russland.

– Den norske etterretningstjenesten var enda tøffere mot han. Men de reiste også to ganger ens ærend fra Oslo til Ølen for å verve meg som informant. Det var svært utidig, og ødela svært mye for oss, sier Atle Berge til Nordlys.

Til avisa forteller han at han en sommerdag i 2016 ble anholdt utenfor sin leilighet og skjøvet inn i en bil. Han skal ha blitt tatt med til et kontor, der FSB-agentene blant annet truet med sprøyter for å få fram sannheten.

Pressevakt Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet sier til Nordlys at de ikke kommenterer hvem eller om noen har hatt oppdrag for E-tjenesten.

Siden utvisningen har har Berge forsøkt å gjenoppta forretningsdriften i Murmansk. Han har blant annet skrevet flere brev til norske myndigheter. Berge har også skrevet brev til den russiske presidenten Vladimir Putin i et forsøk på å renvaske seg fra spionanklagene og for å få omgjort utvisningsvedtaket.