Lyrikk med musikk på Høvleriet

Vise- og lyrikkfestivalen ble i helgen arrangert på Høvleriet for 10 år på rad. 

HAUGESUND: Arrangør og eier av Høvleriet, Bjørn Dybdahl, forteller at billettsalget har gått over all forventing. Lørdagen ble det helt utsolgt, og de var nødt til å skuffe flere som ringte for å få tak i billett. Tidligere år har de hatt artister som Paperboys og Lars Vaular. I år var det deLillos som trakk til seg publikummet på lørdagen.

– Vi har satt et tak på 400 personer, og det er det vi føler at vi kan ha foran scenen, slik at alle får sjans til å se artistene, sier Bjørn Dybdahl.

Helge Toft forteller at det stort sett er et voksent publikum som tok turen til Høvleriet, men at det likevel er en god blanding.

– Vi er her for alle, men vi ser at det stort sett er voksne folk som kommer. Vi synes derimot at det er viktig for oss å alltid ha med noen lokale unge artister, de slipper vi alltid til. Og da kommer det også en del unge, sier festivalsjefen.

De har også hatt artister som Nina Disund, Darling West, Nils Økland og Gaute M. Sortland med Bergen Mandolinband på scenen i løpet av helgen.

– Spennende og interessant festival

Forfatter Erlend Nødtvedt har i helgen deltatt og ledet lyrikkprogrammet, og har tidligere vært på festivalen flere ganger. For han er det kombinasjonen av musikken og lyrikken som gjør det til en spennende og interessant festival.

– I en sånn sammenheng som dette så får man gjerne et publikum som man til vanlig ikke ville hatt tilstede. Noen kommer for å høre på poesien, og noen kommer for å høre på musikken. Det er det fine formatet på denne festivalen, sier forfatteren.

– Erlend er knallhard når han leser. Nesten som å se på et band, sier Toft og smiler.

Andre dikterer og forfatterer som har deltatt i løpet av helgen har blant annet vært Helge Torvund, Cecilie Løvereid, Tore Renberg, Sondre Hallvardson Bjørgum, Lise-Marte Vikse Kallåk og Asne Linnestå.

Lyrikk med musikk

Helge Toft, Bjørn Dybdahl og Jan Mathisen gikk for 10 år siden i lag for å starte opp Vise- og lyrikkfestivalen, som tidligere ble arrangert på 70-tallet.

– På den tiden tok det helt av. Det siste året de hadde festivalen kom det hele 30.000 mennesker. Mer en hva det bor i Haugesund. Det ble så svært at det mistet helt kontroll, sier Toft.

Grunnen for at de startet opp med festivalen igjen var fordi de synes ideen om en slik festival i Haugesund var bra.

– I vikingtiden var folk veldig flink til å skrive, så i vår region har folk skrevet i en lang tid. Vi er fan av å lese gode tekster. Dette er en festival der folk kan komme å høre på god musikk av flinke artister, men også høre Norges beste diktere lese diktene sine høyt. Det er noe helt annet å høre det live, enn å lese det selv, sier Toft.

– Norske visesang og musikk er jo lyrikk. Det er bare lyrikk med musikk. Det er det vi vil få gnisten tilbake igjen her på haugalandet. Få kombinasjonen med lyrikk og musikk, legger Dybdahl til.

Se bildeserie over.