Skjermbilde 2018-04-11 kl. 16.25.37

Haraldsvang skole har samlet inn millionbeløp til Rotifunk

HAUGESUND: I femten  år har skolen samlet inn nærmere to millioner kroner til Rotifunk i Sierra Leone. Denne uken fikk de se hva midlene blir brukt til i det fattige landet.

– Jeg synes det er kjekt å se at pengene kommer frem som planlagt og at det vi gjør hjelper. Samtidig er det veldig artig at alle på skolen er med på dette, sier elevrådsleder Håkon Åsbu.

Det at både jenter og gutter skal ha lik rett på utdanning er en selvfølge i Norge. Det er det ikke tilfellet i Sierra Leone. Der gifter jenter seg  allerede i tidlig alder. Det er også noe av grunnen til at det de siste par årene er jenteskolen i Rotifunk som har nytt godt av midlene.

– Før samlet vi inn til helse og lignende, men de siste årene har det vært heøt naturlig for oss å legge om støtten til å gjelde utdanning. Vi vet at en av de sikreste veien ut av fattigdom er å skaffe seg skolegang, spesielt blant jenter og unge kvinner, sier rektor Mary Anne Vestre.

Sierra Leone er et av verdens fattigste land. Støtten fra Norge er dermed helt avgjørende for at barn og spesielt jenter skal få en utdanning. En av de som kjenner nøden spesielt godt er Alton Bendu. Han er selv fra Rotifunk og var initiativtaker til innsamlingen da den startet i 2003.

– VI snakker om et ekstremt fattig land. Myndighetene har ingen penger og støtten som kommer fra Norge er helt uvurderlig. Det er med på å sikre at lærere får lønn, at skolen blir vedlikeholdt og at barna får gå på skole, sier Bendu.

Se hele reportasjen i videovinduet over.