DCIM100MEDIADJI_0021.JPG

Den har ligget stille i sundet mellom Sveio og Stord i flere måneder. Torsdag starter slepet av en av verdens største plattformer

OFFSHORE: Etter flere måneder i Digernessundet utenfor Stord er tiden kommet. Torsdag skal det som er en av verdens største plattform etter planen slepes til havs.

Når de to delene av borreplattformen Aasta Hansteen nå er koblet sammen er konstruksjonen på over 330 meter. Under halvparten er imidlertid synlig for folk, 182 meter er under vann mens 157 meter ligger over vannskorpa, melder Teknisk ukeblad.

Planen er å trekke den 70.000 tonns tunge konstruksjonen gjennom en nøye planlagt rute ut til Norskehavet. Før den er fremme om knappe 14 dager vil den passere flere utfordrende punkt på veien.

– Det gir mange utfordringer på veien. Det er kun ett sted vi kan gå ut, sier Helge Hagen, prosjektleder for subsea på Aasta Hansteen og ansvarlig for alle de marine operasjonene til nettstedet.

På det minste vil klaringen til bunnen av fjorden være kun 14 meter. Når plattformen slepes under høyspentkablene ved Langenuen vil klaringen være bare 20 meter fra øverst punkt på den 157 meter høye plattformen til strømkablene.

– Det som gjelder her er å få det høyeste punktet på plattformen under det høyeste punktet for kraftledningen, og samtidig langt nok fra land, slik at det er dypt nok. Det er ingen fare forbundet med dette, men det er en del tiltak som må gjøres. Vi har blant annet avtale med Haugaland Kraft om at de tar kraften fra kabelen når vi går under, så den vil ikke være strømførende. Så sørger de for at kraften til områdene rundt går via en annen kabel, sier Hagen.

Slepet nordover vil ta rundt 11 dager avhengig av vind og sjø. Plattformen skal ligge rundt 300 kilometer vest for Bodø. Her skal plattformen forankres på 1300 meters dyp.

Planen er å sette igang med produksjon i fjerde kvartal 2018.