Monika Rehaug hadde tatt turen hele veien fra Trondheim for å for å spille brettspill.
Monika Rehaug hadde tatt turen hele veien fra Trondheim for å for å spille brettspill.

Monika reiste 85 mil for å spille brettspill i Haugesund

Brettspillentusiaster har spilt seg gjennom helga.

BRETTSPILL: Monika Rehaug fra Trondheim er mer enn gjennomsnittlig interessert i brettspill. Denne helgen reiste hun hele veien fra Trondheim til Haugesund for å delta i brettspillfestivalen MidWinter.

– Jeg synes jo det er ekstremt fascinerende med brettspill. Det er alltid kjekt å treffe venner, spille sammen og løse utfordingene i spillene, sier Rehaug.

1200 spill

Selv velger hun å kalle seg selv en brettspillgourmét, det vil si at de mer tradisjonelle brettspillene som Ludo og Monopol ikke står høyest på lista over spill.

– Hvilke type spill du liker endrer seg med tiden Akkurat nå liker best vanskelige strategispill som gjør at du må planlegge over tid, sier brettspillentusiasten.

Hjemme i Trondheim har hun det som trolig er Norges største samling av brettspill.

– Jeg har rundt 1200 spill i et eget spillrom. Spillene spenner seg fra barnespill til vanskelige strategispill. Du kan trygt si at elektroniske spill er veldig ut, sier Rehaug.

Totalt har 185 deltakere brukt helga på å spille seg gjennom et hav av ulike spill. Flere er gjorde som Rehaug og reiste langt for å delta.

Karl Thomas Hjelmervik driver egen brettspillklubb i Horten. Denne helgen hadde ha tatt turen til Haugesund med familien for å spille.

– Det er utrolig kjekt at så mange unge deltar. Det å få opp spillglede blant unge er viktig. Samtidig ser de jo at det er helt annerledes å sette seg ned sammen med andre å spille heller enn å sitte på hver sine rom å spille alene, sier Hjelmervik, som selv også arrangerer brettspillfestival i Horten.

Ny rekord

Arrangør og leder i Haugaland Brettspillklubb, Einar Hansen, skuer ut over storsalen på Gamle Slakthuset. Siden torsdag har nesten hvert et rom på kulturhuset vært full av spillentusiaster. Det er ellevte gang festivalen arranger.

– Det blir slått nye rekorder hvert år og brettspill er virkelig på vei oppover i popularitet. Utvalget i spill er stort og utviklingen har gått fremover. De fleste spillene i dag handler om strategi og mindre om flaks, sier Hansen

Hovedtyngden brettspillere er mellom 25 og 55 år. Flesteparten av disse er menn. Med sine 185 deltakere er festivalen blant de største brettspillfestivalene i landet. Hansen mener brettspill har en stor fremtid.

– Stadig flere unge begynner å spille brettspill og salg av brettspill er på vei oppover i hele landet. De unge tar med seg nye folk, og dermed vokser miljøet år for år, sier Hansen.