Skjermbilde 2017-12-17 kl. 12.54.29

– Vi må behandle barna våre minst like bra som hunden

Psykolog Trond Hegglund advarer foreldre mot å gi barna dyre gaver og kilovis med godteri i jula. Det snilleste vi kan gjøre er å sette grenser, mener han.

JULESTRESS: Stresser du med alt som må gjøres før den store høytiden? Jul skal i utgangspunktet være positivt, og da er det dumt å gjøre det om til stress og negativt, mener psykolog Trond Hegglund. Han advarer folk mot å stresse i førjulstiden.

– Intensjonene våre er gode, vi stresser fordi vi ønsker å gjøre det bra. Men det er ikke alltid metoden er så god, og da krasjer man bilen, krangler med partneren eller gjør andre dumme ting. Da må vi bruke fornuften og tenke oss om. Er det jeg holder på med nå lurt?

– Gi heller et klippekort med aktiviteter fremfor ting

Hvert år handler nordmenn julegaver for milliarder av kroner. Psykologen mener mange og dyre gaver ikke nødvendigvis betyr en god jul for barna.

– Et klippekort med aktiviteter er det lureste besteforeldre kan gi til sine barnebarn. Det finnes massiv og veldokumentert forskning på at de som har fokus på ting og materielle goder faktisk ikke blir glad av det.

– Men hvorfor tror vi at vi blir glad av å eie mer ting? 

– Det er gripeapen i oss. Vi er jegere og sankere. De av våre forfedre som hadde instinktet for å karre til seg, er de som overlevde. Men nå vi må bruke hjernen og snu litt på det. I dagens samfunn er det ikke mangel på ting eller mat. I tillegg påvirker de kommersielle kreftene oss med reklame hele tiden, og det er ingen som er grundigere i forskningen sin enn dem. De vet akkurat hvilke strenger de skal spille på.

Personer med lavt selvbilde har større behov for materielle ting

Materielle goder gir i beste fall kortvarig lykke. I verste fall gir jakten på stadig påfyll en konstant misfornøydhet med det som er.

– Forskning viser at det å være selvopptatt og usikker, ikke er bra for livskvaliteten. Dessverre ser vi en korrelasjon mellom lav følelse av egenverdi og behov for materielle og ytre ting, forteller psykologen.

Han mener overflod av gaver fort kan bli en negativ ting. På lang sikt er det ikke nødvendigvis de som år mest som er heldigst.

– Vi må tenke over hva vi lærer barna med å gi dem masse ting. Da kan vi ikke komme senere og si at de er utakknemlige og ikke skjønner konsekvenser.

– Vi må være snille med barna våre i jula

Psykologen er opptatt av at vi skal være snille med barna våre i jula. Men da må vi tenke over hva som faktisk er snilt.

– Det er ikke lenger å gi dem mat eller ting slik det var for 1000 år siden. Nå er det faktisk å sette grenser som er å være snill. Vi må behandle barna våre minst like bra som hunden. Og hva får hunden hvis vi er glad i den? Jo, hunden får sunn mat, ikke sukker og mosjon to-tre ganger til dagen.

Hegglund oppfordrer folk til å ikke gi etter for kjøpepresset, og minner om julas humanistiske budskap.

– Vi må roe ned, se hverandre og ikke ta alt så høytidelig i jula.

Se hele intervjuet med psykologen i videovinduet over