Siste:

Illustrasjonsbilde

Gransker det dypeste i oss

I kveld gjøres det et forsøk på gripe noe av det mest genuint menneskelig ved oss. I et foredrag på folkebiblioteket skal sjelen granskes fra ulike vinkler.

HAUGESUND: Det er Bernhard Østebø og Haugesund Folkebibliotek som i fellesskap inviterer til foredraget «Sjelens historie» ved Ole Martin Høystad, professor emeritus ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Foredraget er basert på hans boksuksess «Sjelen».

– I utgangspunktet byr han på en kulturhistorisk gjennomgang av hvordan ideen «sjel» har utviklet seg i vår kulturkrets, – fra Homer til Knausgård. Eller hvordan synet på menneskets innerste har utviklet seg, om en vil, sier Østebø i en pressemelding.

Men han lover ikke bare kulturhistorie, men også muligheter til å reflektere selv med utgangspunkt i blant annet vitenskap, filosofi, teologi og litteratur.

– Virker det litt smalt å invitere til et foredrag om sjelen, spør Østebø, før han svarer i samme åndedrag.

– Å, neida. Uansett hva man tenker om begrepet sjel, så innebærer det et forsøk på å gripe noe av det dypeste, det mest genuint menneskelige ved oss. Det slutter aldri å engasjere, og selve ordet «sjel» ser ut til å brukes like mye nå som noen gang før. Sist hørt i den nye Blade Runner-filmen, hvor det ble brukt til å beskrive «det» som gjør et menneske til et menneske.

Det settes av god tid til spørsmål og samtale etter foredraget.