Harmoniske linjer og et moderne design. Det er Peugeot 5008 i et nøtteskall. Bildet er tatt på Husøy
Harmoniske linjer og et moderne design. Det er Peugeot 5008 i et nøtteskall. Bildet er tatt på Husøy

Årets bil har fått seg en familiekjær storebror – Peugeot 5008

Peugeot 5008 er blitt et attraktivt alternativ for norske småbarnsfamilier. Den moderne SUVen, ofrer firehjulsdrift og hybridteknologi for å sikre plassen til sju seter og god bagasjeplass.

Testkjørt på Haugalandet: Peugeot 5008. Testbil: 1,6 liter bensin, GT-line med tilhengerfeste og panoramatak til 434 000 kroner.

Min gode sønn på åtte år har den seneste tiden hatt en kjærlighet til funkishus. Og alle sparepengene skal brukes på en firkantet boks. Helt til han fikk være med pappa på testtur med Peugeot 5008. Spesielt massasje i setene, og en bil som tar over styringen i møte med midtstriper gjør at sparepengene nå skal omprioriteres. Og denne klassiske familiebilen er heller ikke lenger som en firkantet boks, men har fått et moderne og lekkert design.

Med Peugeot 3008 som årets bil, har salgstallene rast i været for den franske bilprodusenten. Og 5008 er som en XXL utgave av denne bilen, blir en skummel utfordrer til Skodia Kodiaq, Nissan X-Trail og Mitsubishi Outlander. Utviklingen i forhold til design, sikkerhets- og ekstrautstyr har skutt fart de siste årene, og det er blitt et konkurransefortrinn å være sist ute. 5008 har gjennom sitt design og utstyrsnivå absolutt et fortrinn i forhold til sine konkurrenter.

Peugeot har gjort en glimrende jobb med interiøret i 5008. Et lite, men sportslig ratt, kul girstang og gode koppholdere er detaljer å legge merke til.

Klasseledende på plass

 5008 er 19 centimeter lengre enn sin lillebror 3008, 4,64 meter totalt. Det er rikelig med plass for passasjerene i de to første stolradene, mens de to bakerste setene nok er beregnet på barn og ungdom. Uansett er plassen bedre og mer fleksibel enn hos flere av konkurrentene. Her kan du justere setene ganske mye i lengderetning, og de to bakerste setene på 11 kilo hver kan tas ut, noe som gir enda bedre bagasjeplass (40 liter ekstra, totalt 780 liter). Ved at du kan du legge ned alle setene, og med passasjersetet nedlagt har du plass til å frakte surfebrett på opptil 3,2 meter, og 1060 liter med bagasje. Med alle de sju setene i funksjon, har du plass til 242 liter med bagasje.

Som sjåfør sitter du utrolig godt i seter med god sidestøtte, god materialkvalitet og kjekk mulighet til å forlenge seteputen. Innredningen har et sterkt premiumpreg over seg, og noe av hovedgrunnen til at 3008 ble Årets bil. Det lille, firkantede rattet er noe uvant med engang, men gir et sportslig preg og god oversikt til panelet over. Men et lite ratt gir også mindre plass og gir flere rader med hendler, noe som var uvant og krever tilvenning. Ellers har du mange alternativer i forhold til panelet over rattet. Pluss for at du faktisk kan flytte navigasjonen over her, og ellers kan velge hva som er viktig for deg å ha oversikt over. Infoskjermen fungerer greit, men var litt mer innviklet enn vi er vandt med fra noen av konkurrentene. Men det igjen handler om tilvenning.

Du kan få setene med massasjefunksjon, noe som kan være nyttig på langturer. Et pluss gir vi også for gode justeringsmuligheter for de to framsetene. I og med at bakkeklareringen er på hele 23, 6 cm sitter du høyt og har god oversikt.

Utstyrsmessig kan du velge mellom fire forskjellige pakker, hvor Active (med filskifte varsling) blir nok den rimeligste. Vil du ha 18 tommers dekk må du gå for Allure eller GT-line.

Mulighetene er veldig gode til å få med seg både det ene og det andre i denne bilen. Og smarte plater bak setene gjør at du ikke får irriterende hull.

Familiebil med sportsmodus

 Under testturen, i stor hastighet, opplevde vi en stabil og trygg bil, med presis styring. Den krenget litt i svingene, men egentlig forbausende lite når du tenker på høyde og lengde. På humpete burmavegen på Karmøy tar den ujevnhetene på en OK måte, men lengden gjør bilen noe stiv og stumpete.

Bilen kan absolutt anbefales med automatkasse, for denne virket å virkelig utnytte bilens hestekrefter til fulle. Litt moro er det at familiebilen har en bryter for sportsmodus, som mest av alt påvirker automatkassen og gjør den noe mer hissig på grøten. Men alt i alt vil 5008 gi deg en trygg, stabil og komfortabel kjøretur. Perfekt for en bil som er beregnet på verdifull last (les: Familier). Størrelsen på bilen gjør at du får noe mer hjulstøy, men dette opplevdes ikke for ubehagelig. Igjen handler det litt om vane.

Utstyrsmessig har bilen alt du trenger av moderne sikkerhetssystemer tilgjengelig. Den scorer høyt i NCAP sikkerhetstest med fem stjerner.

Sprek bensinmotor

Bilen kan leveres med en sprek liten bensinmotor på 1,2 liter og 130 hest (med bra dreiemoment, og absolutt et alternativ på denne bilen), mens testbilen vår hadde en 1,6 liter turbo, bensinmotor på 165 hestekrefter (270 nm). En motor som gir deg mer enn nok krefter til raske forbikjøringer. I følge fabrikk bruker testbilen 0,58 liter (per mil) på blandet kjøring. Utslipp: 133 g/m. Dessverre fikk vi ikke kjørt bilen fullpakket med passasjerer og bagasje, men hvor ofte vil bilen bli brukt på den måten? Det spørs om ikke dieselmotoren på 1,6 liter, med 120 hestekrefter, med et dreiemoment på 370 NM/2000 vil også være et bra valg. Skulle du ønske mer kraft, leveres bilen også med to-liters dieselmotorer (150 og 180 hk).

En ekte SUV?

 Trenden er klar i Europa, SUV-segmentet vokser og de fleste bilprodusenter med respekt for seg selv får stadig flere slike biler i sitt segment. Nå må Peugeot ofre en god del for å presentere en SUV med sju seter og god bagasjeplass. Det gjør at du ikke får denne bilen med firehjulstrekk eller som hybridutgave. Det ville gjort at to av setene forsvant. Men lillebror 3008 forventes å komme både med firehjulsdrift og som hybrid på tampen av 2018.

Med høy bakkeklaring (høyere enn flere av konkurrentene) og mulighet for tilbehøret Grip Control kan det forsvares at dette er en SUV. Grip Control er et elektronisk system som fordeler krefter til de respektive drivhjulene med godt feste, på samme tid som de bremser opp de hjulene som ikke trenger for mye kraft på glatt underlag.

Prisene for 5008 starter på gunstige 329 900, noe som er 30 000 høyere enn lillebror 3008. De fleste velger nok ikke det rimeligste alternativet, men her kan du allikevel få en godt utstyrt bil for litt over 400 000 kroner. Ønsker du en tilsvarende bil, med så god plass, men med firehjulsdrift og som hybrid vil det raskt koste deg en god del mer. Noe som kanskje ikke er så aktuelt for travle og økonomisk pressede småbarnsfamilier?

Du har flere valgmuligheter med panelet over rattet, og kjekt er det å ha mulighet til å følge med på navigasjonen her. Det er enkelt å skifte panel med knapper på rattet.